Ziua de 1 septembrie are o semnificaţie deosebită pentru creştinii ortodocşi, fiind începutul anului nou bisericesc.
Obiceiul calculării anului eclezial, numit şi Indiction, începând cu prima zi de toamnă vine din Antichitate. După tradiţia moştenită din Vechiul Testament, 1 septembrie este ziua în care a început crearea lumii şi, în acelaşi timp, momentul în care Mântuitorul a început propovăduirea Evangheliei Sale.
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oferit mai multe detalii pentru TRINITAS TV privind tradiţiile care stau la baza stabilirii începutului anului bisericesc: „Este vorba de o tradiţie veche, iudaică, pe care biserica creştină a moştenit-o. De asemenea, tradiţia aceasta veche spune că Dumnezeu ar fi creat lumea toamna, dar şi că Mântuitorul ar fi început activitatea Sa misionară tot toamna”.
Anul bisericesc se împarte în trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul şi Penticostarul.
‘Anul bisericesc este împărţit în trei perioade care nu ţin de luna liturgică, ci marchează anul în funcţie de evenimentul cel mai important care este Învierea Mântuitorului Hristos. De aceea avem o parte pregătitoare numită perioada Triodului, avem perioada Penticostarului care începe cu Ziua Învierii şi se continuă până la Duminica Tuturor Sfinţilor şi avem şi perioada cea mai largă, perioada Octoihului.’, a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.
Rânduielile tipiconale prevăd citirea unor rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut şi de cerere pentru cel care urmează.
Sursa: Basilica.ro