08.09.2011 – Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Craiovei: Liturghie arhierească la Mănăstirea Maglavit

Evenimente

 
Astăzi, de Praznicul „Naşterii Maicii Domnului”, Mănăstirea Maglavit îşi serbează hramul. Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. 
            Aproape în fiecare an, data de 8 septembrie are o semnificaţie aparte pentru credincioşii din sudul Arhiepiscopiei Craiovei. La Maglavit, în judeţul Dolj, Mănăstirea înălţată în cinstea Naşterii Maicii Domnului şi Izvorului Tămăduirii îşi deschide larg porţile pentru miile de pelerini veniţi din toată ţara pentru a participa la slujba de hram.
            Sărbătoare a început de ieri seară prin slujba Vecerniei unită cu Privegherea, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Evenimentul va continua astăzi cu Acatistul Praznicului, Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor cinstitului aşezământ, adormiţi întru Domnul.
 
Ridicată pe locul numit „La buturugi”
            Istoria Mănăstirii de la Maglavit începe cu mai bine de şapte decenii în urmă. Aici, ciobanul Petrache Lupu a devenit martorul mai multor teofanii, mesajul şi povestea sa făcându-se auzile în ţara întreagă. Pe locul numit „La buturugi” s-au adunat mii de oameni, mulţi dintre ei suferinzi, dornici să afle vindecare pe pământul pe care s-a arătat Dumnezeu. În scurt timp Maglavitul a devenit cel mai mare loc de pelerinaj din România.
            Împreună cu preotul Nicolae Bobin, preasfinţitul Vartolomeu Stănescu, episcopul de Râmnic din vremea aceea, a hotărât ridicarea pe aceste locuri a unei mănăstiri care să marcheze minunile întâmplate aici. Piatra de temelie a fost aşezată la data de 14 septembrie 1935, în prezenţa arhiereului râmnicean şi a peste o sută de mii de credincioşii. Lucrările au fost stopate de instaurarea regimului comunist şi reluate după revoluţia din decembrie 1989. Prin strădania părintelui protosingher Vladimir Dărângă, actualul eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova şi fostul stareţ al mănăstirii, a fost ridicată biserica, au fost construite corpurile de chilii şi zidul împrejmuitor.
            Actualmente Mănăstirea Maglavit este aşezământ monahal de maici, stareţă fiind monahia Maria.

diac. Ioniţă Apostolache