09.09.2011 – Sfinţii Ioachim şi Ana, prăznuiţi în Arhiepiscopia Craiovei: Mănăstirea Logreşti şi Parohia „Harşu”, în haină de sărbătoare

Relatari

 
Sfinţii Ioachim şi Ana vor fi prăznuiţi astăzi în chip deosebit de mai multe biserici şi mănăstiri din Arhiepiscopia Craiovei. Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va sluji Sfânta Liturghie la altarul Mănăstirii Logreşti, în Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.

        Credincioşii care vor trece astăzi pragul Mănăstirii Logreşti din judeţul Gorj, vor avea parte de o dublă bucurie duhovnicească: cinstirea hramului acestui sfânt aşezământ monahal şi prezenţa în mijlocul lor a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, care va săvârşi slujba Sfintei Liturghii împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
       Biserica Mănăstirii Logreşti este aşezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logreşti, aproape de limita teritorială a judeţelor Gorj şi Vâlcea. A fost ridicată la începutul anului 1718 şi a funcţionat o bună bucată de vreme ca schit cu biserică din lemn, sub ocrotirea Sfinţilor Voievozi. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769. Tot în acest an a cinstitul aşezământ a fost închinat ca metoh Episcopiei de Râmnic. La începutul secolului al XIX-lea biserica a fost  renovată. Actualmente mănăstirea funcţionează ca aşezământ monahal de maici.

 
Praznic la Parohia craioveană „Harşu”
            Tot astăzi, Biserica „Harşu” din Craiova îşi serbează ocrotitorii. Cu acest prilej, părinţii slujitori vor oficia Sfânta Liturghie şi pomenirea ctitorilor adormiţi în Domnul. Enoriaşii prezenţi vor primi la finalul slujbei câte un pacheţel cu prinoase şi colivă. Importanţa acestei sărbători pentru Parohia „Harşu” a fost evidenţiată de preotul paroh Viorel Dică, consilier pe probleme de patrimoniu şi construcţii la Arhiepiscopia Craiovei: „Biserica noastră este singura din Craiova care se bucură de ocrotirea Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii după trup ai Maicii Domnului. Ei sunt totodată şi ocrotitorii noştri, a celor care îi cinstim şi le aducem prinos de laudă, rugându-i totodată să mijlocească pentru mântuirea sufletelor noastre”.
            Biserica Parohiei craiovene „Harşu” a fost construită între anii 1802-1806 de boierul Aşu Sîn Traian Ot Vrast. Sfântul locaş s-a înălţat pe locul „târgului de afară”, un spaţiu special amenajat în exteriorul oraşului pentru micii comercianţi. În perioada 1838 – 1862 a fost consolidată de cel puţin trei ori datorită pagubelor produse de cutremure şi alte vicisitudini. În anul 1981 vechea pictură a fost restaurată de artistul Dumitru Budică. Slujba de resfinţire a avut loc la data de 4 octombrie, în acelaşi an de mitropolitul Nestor Vornicescu. Ultimele lucrări efectuate au avut loc în perioada 2001-2007, sfântul locaş fiind resfinţit de IPS Părinte Irineu. În prezent, părintele paroh Viorel Dică şi părintele Picu Ocoleanu, slujitor la această parohie şi cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova au iniţiat un îndrăzneţ proiect însumând: capelă, bibliotecă, cantină şi grup sanitar modern utilat, care va fi finalizat în curând.

Diac. Ioniţă Apostolache

Gheorghe Cioiu