16.09.2011 – Actualitatea culturală în Mitropolia Olteniei: Opera lui Brâncuși va fi admirată şi în Spania

Relatari

 
30 de lucrări semnate de marele sculptor Constantin Brâncuși vor fi în curând prezentate în Spania, la Muzeul  Guggenheim din Bilbao, unde sunt aşteptate de mii de admiratori. Pe lângă acest eveniment, deosebit de important pentru viaţa culturală oltenească, mai putem număra şi serbările dedicare oraşului vâlcean Horezu.       

    

Muzeul Guggenheim Bilbao (Spania) va inaugura în această toamnă prima expoziție retrospectivă Constantin Brâncuși, în care vor putea fi văzute aproximativ 30 dintre cele mai mai cunoscute lucrări ale renumitului sculptor român. Cu scopul de a crea un dialog între arta lui cunoscutului sculptor român (1876 – 1957) și creaţia lui Richard Serra (1939), Muzeul spaniol va încerca să exploreze semnificația conceptelor de timp și spațiu din opera celor doi creatori, considerați în rândul celor mai importanți sculptori ai secolului XX. Cu sprijinul Fundației Beyeler din Basel (Elvetia), se vor evidenția aspectele esențiale din opera maestrului Brâncuşi. Expoziția Brâncuși este o ocazie istorică de a vedea la un loc lucrări cunoscute și valoroase, din cei peste 40 de ani de activitate a artistului român.
Finalul săptămânii trecute a consemnat un nou eveniment cultural la Slatina: vernisajul primei expoziții pentru pictorița Elena-Adriana Vâlcea și pentru ceramistul George-Lucian Truță, reuniți în același spațiu expozițional, Galeria „Artis”, sub titlul generic „Dualitate”. „Modelele ceramicii lui George-Lucian Truță se regăsesc în cultura Vădastra. El face un fel de sinteză artistică, amalgamând mai multe stiluri culturale, cum ar fi Vădastra sau Verbicioara. A reuşit să deprindă tot ce înseamnă arheologie experimentală, a aflat procedeele de ardere, modul de a da culoare unui vas. La ora actuală, George-Lucian Truță este unul dintre cei mai buni ceramiști”, a apreciat  prof. Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Olt. Referitor la creația Elenei-Adriana Vâlcea, criticii de artă sunt de acord că este  „o pictură cu foarte multe simboluri. Surpriza cea mare o constituie modul in care Elena-Adriana Vâlcea foloseste culoarea. Stăpânind-o foarte bine, știe să armonizeze cromatic lucrările. E o pictură de mare sensibilitate, care înglobează și o simbolistică aparte”. xpoziția este deschisă vizitatorilor și cumpărătorilor până pe 21 septembrie.
 Zilele orașului Horezu
Săptămâna trecută, administrația locală i-a invitat pe horezeni să aniverseze 524 de ani de la atestarea documentară a orașului lor. Localitatea Horezu este atestat documentar într-un hrisov aparținand domnitorului Vlad Călugarul din anul 1487, care pomenea de această aşezare.
Denumirea actuală provine de la numele de „ciuhurez”, pasăre asemănătoare bufniței care populează pădurile din jur. Numele de Hurezi a aparținut inițial actualei localități componente Romani de Jos, pe valea râului cu același nume, despre care se fac mențiuni documentare în secolul al XV-lea. La sfarșitul secolului al XVII-lea este menționată documentar cifra de 100 de locuitori rumani în satul Romani de Jos.

Daniela Bădescu