21.09.2011 – Soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii pastoral-misionare a preotului: Un nou proiect de catehizare adresat adulţilor

Relatari

 
În Sala Conventus din Palatul Patriarhiei au continuat ieri lucrările celui de-al IV-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”. În cadrul sesiunilor a fost prezentat şi dezbătut un nou program de cateheză pentru adulţi, intitulat „The Way” (Calea). Programul catehetic are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creştine.
Dezvoltat de preoţi şi profesori de la Institutul pentru Studii Creştin-Ortodoxe, programul cateheză pentru adulţi „The Way” (Calea) a fost prezentat chiar de iniţiatorul acestuia, profesorul David Frost de la Universitatea Cambridge, alături de soţia sa, Christine Mangala Frost. Ideea a fost implementată pentru prima dată în 2004, având un grup-ţintă de aproximativ 80 de persoane. Pe parcurs, aceasta s-a extins, ajungând să fie folosită în mai multe zone din Marea Britanie şi în multe alte ţări din străinătate. „The Way” urmăreşte prezentarea elementelor de bază ale credinţei ortodoxe într-un mod specific tradiţiei ortodoxe, în aşa fel încât să nu rămână vreo întrebare fără răspuns, şi se vrea un posibil model pentru proiectele de catehizare din ţara noastră. Numele acestui proiect vine de la numele cu care este numită adesea credinţa noastră în Noul Testament. De asemenea, Hristos Se numeşte pe Sine „Calea”, în textul de la Ioan 14, 6: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”.
Nevoia unui laicat pregătit
Profesorul David Frost a remarcat în cadrul sesiunilor de discuţii care au avut loc în ziua precedentă că există adesea probleme legate de resurse şi a făcut în acest sens o comparaţie cu un meci de fotbal. „În orice meci de fotbal există 22 de persoane care aleargă, transpiră, se chinuiesc pentru a câştiga, iar în acelaşi timp există sute, poate mii de persoane care stau pe margine şi ar da orice să intre pe teren. Tot aşa, programul „The Way” vine în ajutorul preoţilor pentru a crea un laicat (oamenii din afara clerului) pregătit, care să poată sprijini activitatea pastoral-misionară a preotului”, a explicat David Frost. Iniţiativa „Calea” se adresează oricărei persoane între 18 şi 80 de ani, cu studii liceale. Creatorii acesteia vin din toate mediile şi categoriile de credincioşi ortodocşi, drept care este adaptat la o mulţime de condiţii sociale diferite. Cursul de iniţiere în cadrul programului cuprinde un CD cu instrucţiuni şi un set de patru DVD-uri care cuprind toate informaţiile necesare pentru implementarea cu succes a proiectului de cateheză. Activităţile sunt programate în 12 sesiuni de întâlniri cu credincioşii, în care un rol foarte important îl au agapa frăţească dinaintea prezentării temei şi discuţiile de grup. Experienţa preoţilor şi profesorilor de la Cambridge a demonstrat că în astfel de discuţii ies la iveală cele mai multe nedumeriri ale credincioşilor. Aici, spune profesorul David Frost, „oile vulnerabile se transformă în creştini bine pregătiţi”.
Adaptat nevoilor credincioşilor noştri
După prezentare, preoţii participanţi la congres au discutat posibile modalităţi de implementare a programului în parohiile din România şi modurile în care el poate fi adaptat nevoilor specifice ale credincioşilor din ţara noastră. Cea de-a IV-a ediţie a Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor” are drept scop întâlnirea inspectorilor eparhiali din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, trecerea în revistă a activităţilor catehetice desfăşurate pe parcursul anului trecut, precum şi propunerea de idei pentru activităţile viitoare.

Sursa: Ziarul Lumina, 21 septembrie 2011