26.09.2011 – Resfinţire în Parohia gorjeană Dăneşti: Liturghie arhierească la Biserica din Bucureasa

Relatari

 
Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a liturghisit ieri, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în mijlocul credincioşilor gorjeni din localitatea Bucureasa. Vizita IPS Părinte a fost prilejuită de resfinţirea Bisericii parohiale cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. 

Peste două sute de credincioşi din Parohia gorjeană Dăneşti, Protoieria Târgu Jiu Nord, s-au adunat la rugăciune în filia Bucureasa unde IPS Părinte Irineu a resfinţit Biserica „Naşterea Maicii Domnului” şi a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie.
            Mult aşteptatul eveniment a succedat resfinţirii Bisericii „Sfinţii Arhangheli” din Parohia învecinată Brătuia, care a avut loc săptămâna trecută, în prima duminică de după Praznicul „Înălţării Sfintei Cruci”.

 

 
În Domnul „cele imposibile devin cu certitudine posibilităţi”
            La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi au primit cuvânt de folos din partea IPS Părinte Mitropolit, care le-a vorbit despre rolul mântuitor al Sfintei Biserici: „Biserica este casa lui Dumnezeu, locul cel mai de preţ al unei comunităţi. A fost întotdeauna considerată Ierusalimul cel Ceresc în care este prezent Însuşi Mântuitorul Hristos, împreună cu îngerii, cu sfinţii şi cu toţi drepţii laolaltă. Pentru aceasta bucuria noastră este a revederii, a întâlnirii, a prieteniei, a înfierii în Tatăl, pentru că toţi suntem copiii Lui, iar El ne descoperă ici, în Biserică, tainele Sale cele mai presus de minte. Tot aici primim cuvântul dumnezeiesc şi mângâierea Duhului Sfânt, adică sfinţenia, care ne ajută să ajungem în Împărăţia cea Cerească, vindecându-ne de orice boală sau neputinţă”. În continuare, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală care a avut ca subiect central: „Pescuirea minunată”. „Sfântul Evanghelist Luca ne învaţă prin această descriere că Mântuitorul Hristos este în Biserică. Domnul este prezent în mijlocul nostru şi prin Sfânta Sa Evanghelie ne spune cuvinte de îmbărbătare, de dragoste, cuvinte despre Împărăţia Cerurilor. Atâta vreme cât El ne stă alături avem nădejde că tot ceea ce cerem de la El se va împlini. Iată Sfântul Petru, care ascultând de cuvântul Său, aruncă mreaja în apă şi o ridică încărcată de mulţimea peştilor. El se înfricoşează de această minune, dându-şi seama că Cel din faţa sa este Domnul, însă crede cu toată convingerea că cele spuse de Dânsul se vor împlini. Încrederea şi ascultarea sa sunt pe deplin răsplătite. Pe faţa lui răsare o bucurie care nu poate fi umbrită de teamă sau de frică. Din exemplul său învăţăm că, dacă ne rugăm lui Dumnezeu şi credem în El, şi cele imposibile devin cu certitudine posibilităţi”, a conchis Înalt Preasfinţia Sa.

 
            Activitatea părintelui paroh, Ştefan Rusu, care a coordonat lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a sfântului locaş, a fost răsplătită prin ridicarea sa la rangul de sachelar (purtător de brâu). Totodată, au mai fost acordate gramate de mulţumire reprezentanţilor autorităţilor locale şi oamenilor de bine care au participat la înfrumuseţarea şi reabilitarea bisericii.
            Sfântul Locaş a fost ridicat între anii 1950-1954 de credincioşii din localitatea Bucureasa. Slujba de sfinţire a avut loc la data de 3 octombrie 1954 şi a fost săvârşită de vrednicul de pomenire mitropolit Firmilian Marin al Olteniei.

Diac. Ioniţă Apostolache