26.09.2011 – Vasiliada, în sprijinul tinerelor talente: Bijuterii în loc de cuvinte

Interviuri si reportaje

 
Are doar 25 de ani și se poate numi un artist polivalent. Pictează, dansează, joacă pantomimă și creează bijuterii.  Laura Huter este o tânără talentată, cu deficiențe de auz, care și-a depășit dizabilitatea și a reușit să lucreze într-un domeniu care îi vine ca o mănușă – acela al bijuteriilor. 

            A terminat liceul acum șapte ani, la Centrul Școlar  „Beethoven” din Craiova. A urmat cursuri posteliceale, cu specializarea pedagog de recuparare. Imediat după absolivre, s-a angajat – mai întâi ca supraveghetor de noapte, iar mai târziu ca pedagog la aceeași unitate de învățământ. S-a însris apoi la Facultatea de Psihologie, pe care a absolvit-o anul acesta.

 O pasiune izvorâtă din suflet
            Dincolo de realizările școlare și universitareLaura s-a remarcat întotdeauna prin talentul ei artistic deosebit. Încă de mică, a descoperit pasiunea pentru dans şi pictură. Mai târziu, alături de echipa de teatru a școlii, a devenit un mim aplaudat îndelung la spectacole.  Acum doi ani, bijuteriile au devenit principala ei preocupare.
            Despre talentul Filomela Salahoru, profesor  la Centrul Școlar „Beethoven”: „De când am cunoscut-o, m-a impresionat talentul său artistic, în pictură, dans (a participat cu trupa «No Limit» la recenta preselecție de la Craiova a concursului «Românii au talent», trecând în etapa următoare) sau pantomimă. Nu aveam nicio îndoială că putea reuși și în alt domeniu artistic. O cunoșteam pe Miruna Caminescu, designer de bijuterii, așa încât în 2009, am luat-o pe Laura într-o vizită la ea. Miruna a lucrat un inel. Laura a privit tot procesul nemișcată, cu toată atenția. După ce Miruna a terminat, s-a apucat și Laura de lucru. În câteva minute a terminat un alt inel. Identic cu primul. Nici eu, nici Miruna nu ne-am mirat. Laura este o artistă”.

           
Determinare, seriozitate, veselie
            „Creez cum simt”, explică în limbajul frumos la semnelor Laura. „Pur și simplu, sufletul meu alege modelul. Îl gândesc apoi și îmi pregătesc materialele – lucrez în general cu argint pe cupru și pietre semiprețioase, materiale pe care mi le comand pe internet. Creez ușor, pentru că știu deja cum trebuie să arate produsul finit. Pe acesta îl las apoi la aprecierea altor”.
            Atât de bine apreciate au fost obiectele realizate de Laura pe forumul designerilor români de gen, încât aceștia au decis să asigure, în 2010, materia primă pentru atelierul de bijutieri de la „Beethoven”, unde Laura lucrează alături de alți 12 colegi. În februarie anul acesta, grupul de artiști a fost desemnat câștigător al proiectului „CRED” – Centru de Resurse pentru Elevi Deficienți. Au obținut un premiu de 2.500 de lei, bani care au fost investiți în atelier și materiale. Despre rezultatele Laurei, „profesoara de bijuterii” de la centru, Miruna Caminescu, a mărturisit „Copiii noştri fac totul cu naturalețe, iar rezultatele minunate pe care le obțin nu îi scot din modestia și drăgălășenia lor. Între ei, am remarcat-o pe Laura. Nu am aflat la altcineva mai multă determinare și poftă să-și depășească limitele. Este serioasă, dar veselă, senină și optimistă. Laura deține rețeta seuccesului: să lucreze cu drag și dragoste și să împărtășească din știința ei celorlalți.”
            În casete și suporturi de catifea ori în punguțe de mătase, zeci de bijuterii create de Laura Huter așteaptă să-și găsească purtătoarele. Nu e ușor. Ca artist amator liber-profesionist, e dificil să intri pe ”piață”. Până acum, Laura și-a prezentat bijuteriile în expoziții de grup, la târgurile organizate în Craiova cu diferite prilejuri. Cât de curând, însă, lucrurile se vor schimba.
           
O legătură de suflet
            De curând artista colaborează cu Asociația „Vasiliada”, ONG patronat de Mitropolia Olteniei. „Vasiliada mi-a oferit tot sprijinul pentru a-mi înființa un PFA. Voi putea astfel să mă prezint singură la expoziții cu vânzare, în Craiova sau în alte orașe din țară. Iar pentru a-mi promova cât mai bine bijuteriile, îmi voi crea un blog pentru cei care vor să vadă ce lucrez. Nu mă laud. Dar sunt convinsă că le va plăcea tuturor. Mi-am găsit calea – aceea de a crea. Lucrez cu sufletul. Iar bijuteriile mele vorbesc în locul meu”, mărturiseşte Laura.

Sorina Stăiculescu

 

Sursa: Ziarul Lumina, 25 sept 2011