30.09.2011 – Pacienţii de la Poiana Mare beneficiază de terapie spirituală: Pelerinaje şi slujbe religioase pentru tămăduirea sufletului

Relatari

 
Conducerea Spitalului de Psihiatrie din localitatea doljeană Poiana Mare, împreună cu părintele Tinel Dudău, preot de caritate în această unitate spitalicească, au iniţiat, începând din luna aceasta, o serie de pelerinaje la aşezăminte monahale din zona Olteniei pentru pacienţi şi personalul medical.

           
            Primele două ieşiri au fost dedicate pacienţilor care au vizitat câteva mânăstiri din sud – vestul ţării (Vodiţa, Sfânta Ana, Mraconia şi Maglavit ), urmate de un pelerinaj organizat în partea a doua a lunii septembrie la mânăstiri din nordul Olteniei. Ultima ieșire a fost dedicată salariaţilor unităţii spitaliceşti şi  s-a desfăşurat la mănăstirile: Dintr-un Lemn, Surpatele, Bistriţa, Arnota, Hurezi, Govora şi Lainici. La ultima destinație, pe Defileul Jiului, personalul medical a participat la slujba de priveghere, iar a doua zi la  Sfânta Liturghie. Programul s-a încheiat printr-o vizită la Schitul Locurele şi la operele brâncuşiene din municipiul Târgu Jiu.                    
            „Ideea organizării acestor pelerinaje mi-a venit în primăvara acestui an, după ce am participat la slujba de întronizare a Sfântului Irodion de la Lainici”, ne-a mărturisit d-na  Virginia Dianu, managerul Spitalului din Poiana Mare. „În acest sfânt lăcaş am avut revelaţia comuniunii dintre credincioşii prezenţi la slujba religioasă  şi Dumnezeu. Aici am avut imaginea clară a mâinii ocrotitoare a lui Dumnezeu deasupra noastră, a tuturor şi am hotărăt să aduc bolnavii şi salariaţii spitalului nostru să se bucure de aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu. Iar efectele s-au simţit imediat. De exemplu, după vizitele făcute la mânăstirile din Mehedinţi am constatat o transformare pozitivă în comportamentul bolnavilor, erau mai veseli, dar totodată mai senini şi mai liniştiţi”.
            Cât priveşte pelerinajele organizate pentru salariaţii spitalului, d-na manager ne-a explicat că în acest mod se doreşte întărirea legăturii între sufletele pacienţilor şi ale celor care se ocupă de îngrijirea lor şi formarea unei adevărate familii. O mare familie, având în vedere faptul că Spitalul de psihiatrie din Poiana Mare găzduieşte în jur de 500 de bolnavi cu afecţiuni psihice. În ajutorul lor părintele capelan Dudău a organizat aceste activităţi de relaxare, „ca o terapie pentru suflet”, după cum afirmă sfinţia sa. Tot în acest sens se înscrie şi iniţiativa de a ridica un Paraclis în incinta unităţii spitaliceşti, închinat „Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici”.

(Gheorghe Cioiu)