30.09.2011 – Patru ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel sărbătoriţi la Patriarhie

Relatari

 
S-au împlinit azi, 30 septembrie 2011, patru ani de când Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

   

Cu ocazia acestui moment aniversar, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Alături de Patriarhul României au slujit mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
 
 
 
După Sfânta Liturghie, în prezenţa Patriarhului României, a fost oficiată o slujbă de Te Deum ca mulţumire şi recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viaţa Bisericii Ortodoxe Române în cel de-al patrulea an de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
 

 

 
La slujba de Te Deum au fost prezenţi, pe lângă membrii Sfântului Sinod, consilierii Patriarhali şi cei ai Arhiepiscopiei Bucureştilor şi sute de credincioşi.
După oficierea slujbei de Te Deum, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a adresat un cuvânt celor prezenţi în care a subliniat realizările Bisericii Ortodoxe Române în aceşti patru ani de arhipăstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că această perioadă reprezintă patru ani de rugă şi muncă pe plan teologic, administrativ şi edilitar. Mitropolitul Clujului a continuat arătând faptul că Patriarhul României a fost numit pe drept de către unii dintre ucenicii săi drept un patriarh deschis spre lume şi înrădăcinat în tradiţie, dar şi un patriarh puternic pentru vremuri dificile, subliniind faptul că în timpul actualului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române au început lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.
În cadrul momentului aniversar, Preasfinţitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal a dăruit din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale un set de sfinte vase Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a dăruit, în numele membrilor Sfântului Sinod prezenţi, permanenţei Protopopiatelor Arhiepiscopiei Bucureştilor, o Sfântă Evanghelie confecţionate în Atelierele Patriarhiei Române de la Popeşti Leordeni.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt celor prezenţi în care ‘a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ierarhilor membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, asupra clerului şi credincioşilor noştri dreptmăritori”.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că ziua aceasta este o zi de recunoştinţă, de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru toate aceste binefaceri pe care noi le-am primit, pentru ajutorul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit. De asemenea aceasta este o zi în care cerem ajutorul Lui să continuăm bunele lucrări începute şi să săvârşim şi altele care sunt bineplăcute Lui.
De asemenea, Preafericirea Sa a evidenţiat în cuvântul său importanţa construirii Catedralei Mântuirii Neamului, un ideal de peste o sută de ani şi o necesitate imediată, practică liturgică şi publică, un simbol al unităţii noastre de cuget şi simţire românească
„În acest popas aniversar ne aducem aminte cu emoţie de ziua în care am primit responsabilitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al României. Făgăduiam atunci, cu ajutorul lui Dumnezeu, să împlinim mai multe lucrări urgente necesare şi anume ca Patriarhia să aibă un post de radio, un post de televiziune şi un cotidian. Această dorinţă s-a împlinit în primele trei săptămâni, dar a patra făgăduinţă, dorinţă şi datorie a fost construirea Catedralei Mântuirii Neamului”, a precizat Preafericirea Sa.
Preafericirea Sa a mărturisit că această catedrală simbol al unităţii şi comuniunii româneşti se va face prin cooperare nu prin transfer de responsabilitate spre alţii evidenţiind faptul că fericiţii şi pururea pomeniţi ctitori acestei sfinte catedrale lucrează nu doar pentru timpul nostru, ci şi pentru generaţiile care vin.
„Sfânta Treime construieşte catedrala, dar prin mâinile celor care se ostenesc şi contribuie la zidirea ei” a mai precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, arătând că până la sfinţire o biserică este darul oamenilor către Dumnezeu, după sfinţire ea este darul lui Dumnezeu pentru oameni deoarece noi oferim materiale de construcţie din lumea aceasta, dar primim în schimb după sfinţire daruri duhovniceşti veşnice, iertarea păcatelor, harul şi arvuna vieţii veşnice.

Prin construirea Catedralei Mântuirii Neamului se construieşte o casă a demnităţii noastre care nu se măsoară în bani şi nici în cantitate, ci se măsoară doar în lumina veşniciei, a mai precizat Părintele Patriarh.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit celor prezenți și a ținut să menționeze că ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului este o datorie a poporului roman și un semn de recunoștinţă adus Lui Dumnezeu.
„Grija pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului revine neamului românesc drept credincios ca o lucrare sfântă de reafirmare după 45 de ani de comunism a credinţei noastre pentru că în popor mulţi, de frică sau din interes, au păcătuit grav în faţa lui Dumnezeu când au minţit şi au spus că Dumnezeu nu există. Acum a venit vremea răscumpărării greşelilor pentru prea multă minciună şi pentru slăbirea în credinţă şi pentru apostazie. Nu putem să avansăm dacă nu ne pocăim pentru păcatele noastre. Nimeni nu poate să aibă succes pe termen lung până nu îşi revizuieşte trecutul în faţa lui Dumnezeu. De aceea această Catedrală a Mântuirii neamului înseamnă şi izbăvirea noastră dintr-un trecut apăsător şi prin pocăinţă, prin dărnicie, prin jertfelnicie ne curăţim de păcatele uitării de Dumnezeu şi ne îmbogăţim în virtutea prefacerii şi întăririi legăturii cu El”, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române după cum ne informează Radio TRINITAS.
Prin ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului poporul român își reafirmă demnitatea și împlinește dorința înaintașilor, a spus Părintele Patriarh.
„Când stă asupra ta datoria de a împlini un mandat moştenit de la înaintaşi responsabilitatea este de zeci de ori mai mare. Niciodată nu s-au construit biserici mari şi frumoase în poporul român dintr-un surplus de bani, ci totdeauna din puţinul care a mai rămas după ce am trecut prin războaie, prin încercări, prin necazuri. De aceea, frumoasele mănăstiri din Moldova rezistă până astăzi că nu sunt făcute cu prizonieri de război şi nici cu sclavi, ci din jertfelnicia oamenilor săraci care prin zidirea de biserici după ce au trecut prin încercări şi-au reafirmat demnitatea, credinţa şi dragostea de Dumnezeu. Când un om este umilit, zeci de ani, un popor, ridicarea unei catedrale ca semn de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu este o ridicare, o izbăvire a lui din propria sa cădere şi umilire”, a mărturisit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
Catedrala Mântuirii Neamului se va ridica în primul rând cu ajutorul celor credincioși și darnici, a mai spus părintele Patriarh.
„În această lucrare vedem că unii care nu înţeleg rostul ei pentru că au gândire secularizată după 45 de ani ateism şi de lipsă de oră de religie în şcoală nu e de mirare că oameni în vârstă de 40-50 de ani sunt împotriva construirii Catedralei [Mântuirii Neamului], dar poporul care este credincios şi vine la biserică în fiecare duminică, nu doar stă prin redacţii acela este foarte receptiv şi Dumnezeu în general lucrează cu prioritate prin oamenii smeriţi, nu prin cei orgolioşi şi nu totdeauna prin cei mai bogaţi oameni, ci prin cei mai darnici”, a mai adăugat Preafericirea Sa .
„În concluzie”, după cum a menţionat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „construirea Catedralei Mântuirii Neamului, nu doar adunarea de beton, de pietre, de ciment, de sticlă şi de lemn laolaltă, înseamnă adunarea noastră ca popor în iubirea Preasfintei Treimi. Când se construieşte catedrala de zid tot poporul este în stare sufletească de adunare în sine şi laolaltă în iubirea Preasfintei Treimi”.
Totodată, Preafericirea Sa a mulţumit în special tuturor celor care se ostenesc pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
„Mulţumim Înaltpreasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor ierarhi care deja au început colecta pentru catedrala mântuirii neamului, mulţumim protoieriilor sau protopopiatelor din toate părţile, dar mai ales celor din Arhiepiscopia Bucureştilor care deja au trimis pe trei luni banii începând din iunie, iulie şi august şi aceasta este o încurajare foarte mare. Mulţumim şi primăriilor din Bucureşti care îşi dau seama că această catedrală este şi o catedrală pentru Capitală şi ne-au trimis deja ajutor şi ne-au promis că ne vor mai ajuta în continuare. Şi mulţumim tuturor celor care trimit direct prin sms cei doi euro aşa cum se poate face aceasta care trimit direct în contul special pentru catedrală şi cei care, aşa cum am spus, pe bază de chitanţă oferă bănuţul lor în eparhiile ţării noastre şi în eparhiile ortodoxe româneşti din străinătate. Mulţumim tuturor pentru frumosul moment liturgic de astăzi, mulţumim ierarhilor care au slujit împreună cu noi, preoţilor, diaconilor şi celor care au cântat astăzi”, a încheiat Patriarhul României.
După oficierea slujbei de Te Deum Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfinţit noul car de reportaje al Televiziunii TRINITAS TV.
„Nu dorim o prezentare triumfalistă a vieţii Bisericii de azi, ci una realistă”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul acestui eveniment, subliniind faptul că viaţa Bisericii este foarte bogată în activităţi, însă a arătat că trebuiesc mediatizate şi cazurile parohiilor sărace în care locuiesc câţiva bătrâni şi copii, deoarece adulţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. „Dorim să facem reportaje în unităţile social filantropice ale eparhiilor unde se arată o grijă deosebită pentru cei bolnavi şi pentru cei suferinzi […]Această deplasare a unei echipe de reporteri de la Televiziunea TRINITAS este o necesitate şi de ordin pastoral misionar mediatic”, a mai spus Preafericirea Sa.
Cu ajutorul acestui car de reportaje se pot mediatiza în direct evenimentele religioase din diferite zone ale ţării.
Evenimentul dedicat împlinirii a patru ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a Preafericitului Părinte Daniel a continuat cu un moment festiv în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, la care au participat ierarhi, membri ai Sfântului Sinod şi oficialităţi centrale şi locale.
În deschiderea evenimentului, dl. Consilier de Stat, Claudiu Constantin Dinu a dat citire mesajului Preşedintelui României, dl. Traina Băsescu, cu ocazia acestui moment aniversar. De asemenea, dl Secretar de Stat, Adrian Lemeni a dat citire mesajului Prim-ministrului României, dl. Emil Boc.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal a arătat că acest moment de mare bucurie din viaţa Bisericii Ortodoxe Române este un bun prilej de a face o evaluare a activităţilor desfăşurate de sectoarele Administraţiei Patriarhale, precum şi de cele ale Arhiepiscopiei Bucureştilor sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în calitatea Sa de Patriarh şi de Arhiepiscop al Bucureştilor. De aceea Preasfinţia Sa a prezentat câteva dintre cele mai importante realizări din cadrul sintezelor privind activităţile Patriarhiei Române şi ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, sinteze ce au fost publicate în ediţia de astăzi a „Ziarului Lumina”.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul a prezentat volumul Credinţă pentru fapte bune, apărut recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române şi care ilustrează implicarea Părintelui Patriarh Daniel în lucrarea pastoral-misionară a Bisericii.
Totodată, a fost prezentat un film documentar realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române care prezintă lucrările de execuţie din ultimul an ale Catedralei Mântuirii Neamului.
La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a mulţumit tuturor celor care au transmis mesaje de felicitare, precum şi celor care au contribuit la organizarea acestui moment. Preafericirea Sa a mai arătat că astăzi este sărbătorit şi Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor care împlineşte 10 ani de la hirotonia ca episcop şi l-a felicitatat.

 

Sursa: Basilica.ro