07.10.2011 – Sfinţii Serghie şi Vah cinstiţi la Craiova: Catedrala „Sfântul Dumitru” şi-a serbat ocrotitorii

Relatari

 
Astăzi, Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova şi-a serbat ocrotitorii, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah, ale căror moaşte le găzduieşte. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.


 

 Peste o sută de credincioşi au participat la slujba de prăznuirea a Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah, ocrotitorii Catredalei mitropolitane „Sfântul Dimitrie” din Craiova. Sărbătoare a început de ieri seară prin slujba Vecerniei unită cu Litia şi prin tradiţionala procesiune în jurul catedralei mitropolitane cu racla în care se află părticele din moaştele: Sfântului Ierarh Nifon, Sfinţilor Serghie şi Vah şi Sfintei Muceniţe Tatiana.
 Astăzi, 7 octombrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Irineu care le-a împărtăşit credincioşilor cuvânt de învăţătură. Înalt Preasfinţia Sa a subliniat faptul că mucenicul este cel care se face pe sine „jertfelnic al lui Dumnezeu”. Sufletul său se găseşte încredinţat în mâna Creatorului care îl păstrează ca pe o podoabă de mare preţ şi îl aşază la loc de cinste în Casa Sa cea Cerească.
 La finalul slujbei, părintele arhimandrit Vladimir Dărângă, eclesiarhul catedralei mitropolitane, i-a urat IPS Părinte Mitropolit, din partea preoţilor, diaconilor şi credincioşilor craioveni, un călduros „la mulţi ani!” cu ocazia împlinirii a 20 de ani de arhierie. 

Martiri pentru credinţă în timpul prigoanei lui Maximilian
 Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah, ofiţeri creştini în armata imperială a lui Maximian Galeriu, care au pătimit în prima decadă a secolului al IV-lea, sunt prezentaţi în cele mai vechi dintre colecţiile martirice. „Acta Sanctorum” notează că Serghie era primicer al gărzilor cezarului Maximian al Orientului, iar Vah era secundul său. Apreciat de împărat, Serghie izbutise să promoveze guvernator al provinciei Augusta Eufrat pe un prieten al său, Antioh. Tocmai acest Antioh este cel care condamnă, după îndelungi stăruinţe şi îndemnuri la apostaziere, mai întâi pe Vah şi apoi pe binefăcătorul său, Serghie, la moarte mucenicească. Mormintele şi moaştele sfinţilor au devenit loc de pelerinaj încă din perioada primară a creştinismului, numeroase lăcaşuri de cult primindu-i drept ocrotitori.

 
Ocrotitorii Catedralei mitropolitane din Craiova
 Şi în Ţările Române aceşti sfinţi s-au bucurat de o cinstire deosebită, moaştele lor aflându-se în Muntenia încă din secolul al XVII-lea. Însemnările de călătorie ale diaconului Pavel de Alep, însoţitorul patriarhului Macarie al III-lea Zaim în vizitele sale în Ţările Române, confirmă că la jumătatea secolului al XVII-lea, aceste sfinte odoare se aflau depuse spre închinare în Catedrala Sfântului Voievod Neagoe Basarab din Curtea de Argeş: „Printre nepreţuitele moaşte ale sfinţilor, păstrate în această biserică, ne-am închinat la capul Sfântului Serghie şi de asemenea la al lui Vach, precum şi la capul lui Nifon, patriarhul Constantinopolului, care a murit la Sfântul Munte; şi pe lângă acestea şi la multe alte moaşte”. În anul 1948, moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah au fost mutate în biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din Craiova, catedrală a noii mitropolii a Olteniei.