10.10.2011 – Bucurie duhovnicească în Parohia Văleni, Olt: Trei ierarhi au resfinţit Biserica parohială

Relatari

 
      Duminică, 9 octombrie, Parohia Văleni din județul Olt a îmbrăcat straiele de sărbătoare. Biserica închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost resfinţită de un sobor de arhierei în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.  

            În prezenţa câtorva sute de credincioşi, au slujit alături de Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, gazda evenimentului şi Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. P.S. Paisie a venit la Văleni în fruntea unei delegaţii care a însoţit racla cu părticele din moaştele a 30 de sfinţi (moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Iosif de la Partoş, Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântului Dimitrie Basarabov, etc), care a fost aduse spre a fi cinstite şi închinate şi de către credincioşii olteni.

 
„Avem permanent nevoie de mila şi ajutorul lui Dumnezeu!”
            La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală  (Luca, 7, 11 – 16), care a avut ca temă: minunea „Învierii Tânărului din Nain”. Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că, prin această minune şi prin altele asemănătoare, Domnul Hristos fundamentează credinţa în nemurire pentru ca orice îndoială asupra vieţii veşnice să se risipească. În cuvântul său, IPS Părinte a mai precizat că minunea din Sfânta Evanghelie reprezintă o argumentare a mântuirii obiective, realizată de Domnul nostru prin Întrupare, Răstignire, Înviere şi Înălţare Sa la ceruri. „Dumnezeu vrea ca toată lumea creată de El să aibă viaţă şi să moştenească Împărăţia Tatălui Ceresc. El Însuşi este Învierea şi Viaţa, în El trăim, ne mişcăm şi suntem, având în permanentă nevoie de mila şi ajutorul Lui. Dumnezeu apare în viaţa noastră în momentele grele, de cumpănă, când sufletul plânge disperat, chinuit de microbul păcatului şi al morţii care ne-a cuprins întreaga fiinţă. Aşadar, trupul moare şi sufletul plânge nemângâiat atunci când uităm de Dumnezeu. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos vine în viaţa noastră să ne înveţe, să ne vindece, să ne vorbească la fiecare în parte, să ne adune precum părinţii pe toţi în jurul mesei Sale”, a conchis Înalt Preasfinţia Sa.

 
Distincţii şi diplome pentru ostenitorii sfântului locaş        
            La rândul său, PS Sebastian a mulţumit ierarhilor, clericilor şi credincioşilor prezenţi  şi a înmânat distincţii de vrednicie din partea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, mai multor persoane care au contribuit în mod deosebit la renovarea şi împodobirea sfântului lăcaş, sub coordonarea preotului paroh Ilie Tecuceanu. A fost acordată şi o diplomă de ctitor pentr dl. prof. univ. dr. Ştefan Dună, fiu al satului Văleni, cel care s-a implicat decisiv în această sfântă lucrare şi în aducerea sfintelor moaşte de la Timişoara. Distinsul profesor a lansat cu această ocazie şi o monografie a localităţii Văleni.
            Biserica din Văleni-Olt datează din 1924, anul sfinţirii, fiind ridicată pe locul unei alte biserici a cărei existenţă este amintită încă din anul 1651 şi atestată documentar în 1747, când a fost vizitată de Mitropolitul Ţării Româneşti, Neofit Cretanul. Biserica a fost ridicată de ing. Constantin Colibăşeanu, cu sprijinul cetăţenilor comunei. Construcţia a fost realizată în stil bizantin de către meşteri italieni, după modelul bisericii din localitatea Biartz, Franţa.

Gheorghe Cioiu