12.10.2011 – Concursul „Lăudaţi pe Domnul” în Mitropolia Olteniei: Corul „Carmina Coziae” va reprezenta Oltenia la Bucureşti

Relatari

Etapa mitropolitană a Concursului naţional de muzică eclesială „Lăudaţi pe Domnul a avut fost găzduită de Arhiepiscopia Râmnicului. Evenimentul s-a desfăşurat marţi, 11 octombrie, la Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae”, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

 

       Concursul „Lăudaţi pe Domnul” s-a adresat anul acesta liceelor de artă din cuprinsul Patriarhiei Române. La etapa pe Mitropolia Olteniei s-au înscris două formaţii corale mixte: Corul „Carmina Coziae”, reprezentând Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea  şi Corul „Vox Dunaris” din partea Liceului de Artă „I. Şt. Paulian” din Drobeta Turnu Severin. Participanţii au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe chiriarhul locului, IPS Părinte Gherasim, care i-a binecuvântat şi le-a dăruit iconiţe şi cărţi de rugăciuni.
        Fiecare formaţie corală a avut la dispoziţie 15 minute, timp în care a trebuit să interpreteze trei piese: una impusă pentru toate formaţiile corale şi anume, „Te slăvesc pe Tine, Părinte” de Pascal Bentoiu, a doua piesă – religioasă la alegere, şi a treia de inspiraţie folclorică. Juriul a fost alcătuit din: pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, arhid. prof. dr. Răzvan Ştefan, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic „Radu Vodă” din Bucureşti, şi prof. dr. Lăcrămioara Pauliuc, de la Liceul de Muzică „Dinu Lipati” din Bucureşti.
         În urma jurizării, Corul „Carmina Coziae” al Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea, condusă de prof. Mihail Ştefănescu, a fost desemnată câştigătoare pe Mitropolia Olteniei. Formaţia a interpretat, pe lângă partitura impusă, piesa religioasă, „Ca pre împăratul” de I. Cartu, şi creaţia folclorică „Flăcări şi roţi”, în compoziţia lui Corneliu Cezar.
          La final, Corala „Canticum” a Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a prezentat un program de cântări bisericeşti psaltice.  
Formaţia desemnată câştigătoare pe etapa mitropolitană, de la Râmnicu Vâlcea, va reprezenta Mitropolia Olteniei la etapa finală, organizat la Patriarhia Română, în data de 27 octombrie.
Evenimentul, organizat prin Biroul de Catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, a reunit două formaţii corale mixte din Mitropolia Olteniei.

 (Arhidiacon Ioan Liviu Găman)