19.10.2011 – IPS Irineu în vizită la Centrul de zi „Sfântul Vasile” din Craiova: „Sprijinirea celui sărac este o datorie sfântă”

Relatari

 

Beneficiarii Centrului de Zi „Sfântul Vasile cel Mare” din Craiova au fost vizitaţi luni, 17 octombrie, de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu şi de primarul Antonie Solomon. Evenimentul a fost organizat de staful Asociaţiei „Vasiliada”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, cu ocazia „Zilei internaţionale a persoanelor fără adăpost”.

Ca în fiecare an, de „Ziua persoanelor fără adăpost”, beneficiarii Centrului de zi „Sfântul Vasile cel Mare” din Craiova primesc vizita IPS Părinte Irineu, care vine aici pentru a le alina suferinţa şi pentru a le rosti cuvânt de binecuvântare şi folos duhovnicesc. Alături de Părintele Mitropolit anul acesta a fost prezent şi Antonie Solomon, edilul municipiului Craiova.
     În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat faptul că ajutorul datorat celor în nevoie reprezintă o obligaţie sfântă pe care Biserica din Oltenia a îndeplinit-o dintotdeauna: „Încă de la începutul acestui proiect am avut în minte gândul de a fi alături de cei care, dintr-un motiv sau altul, se găsesc în situaţia de a nu mai avea un acoperiş deasupra capului. De aceea, alături de domnul primar Solomon am înfiinţat aici acest centru menit să vindece suferinţele celor care au în suflet această mâhnire. Este un lucru pe care Biserica noastră şi Sfânta Arhiepiscopie şi l-a propus încă de la începuturile ei. Sprijinirea celui sărac, a celui gol, a orfanului, a văduvei sau a celui care se găseşte la grea încercare este o datorie sfântă şi binecuvântată. De aceea, acest centru, care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, se găseşte în deplin acord cu tot ceea ce ne-am propus să realizăm”. Totodată, IPS Părinte Irineu i-a felicitat pe angajaţii Asociaţiei „Vasiliada”, care se ocupă zilnic de bunul mers al locaţiei şi le-a mulţumit membrelor Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Creştine (SONFR) din Craiova, care au adus alimente şi îmbrăcăminte pentru beneficiari.

12 luni de găzduire şi servicii sociale gratuite

Centrul de zi pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile cel Mare” din Craiova a luat fiinţă în luna mai a anului 2009, printr-un parteneriat încheiat între Primăria municipală şi Arhiepiscopia Craiovei, reprezentată de Asociaţia „Vasiliada”.
     Cu o capacitate de 52 de locuri, aşezământul este unicul de acest gen din Oltenia. Persoanele care beneficiază de serviciile acestei locaţii sunt de regulă victime ale retrocedărilor, executaţi silit, bătrâni, tineri ieşiţi din sistemul instituţionalizat de stat etc. Pe parcursul găzduirii (maximum 12 luni), beneficiarilor le se asigură: îngrijire medicală, consiliere psihologică, suport pentru reintegrare socială, facilitarea accesului la programe de calificare profesională și sprijin individualizat pentru obţinerea unui loc de muncă.