24.10.2011 – Biserica din localitatea doljeană Beloţ a fost sfinţită: Răsplata unei aşteptări de peste un secol

Relatari

 
Credincioşii din Parohia doljeană Pietroaia – Beloţ au trăit clipe înălţătoare cu ocazia sfinţirii noului locaş de închinare ce poartă hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Cu acest prilej, slujba  de sfinţire şi slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

  

       Prima biserică din istoria acestei mici comunităţi, care numără puţin peste 300 de familii, a fost târnosită sâmbătă, 22 octombrie. După aproape două secole de la întemeierea localităţii, locuitorii din Beloţ – Dolj au avut bucuria de a vedea un vis împlinit, odată cu sfinţirea Bisericii  închinate Sfântului Ioan Botezătorul. Mult aşteptatul moment a adunat laolaltă peste 200 de credincioşi din Beloţ şi din localităţile învecinate, alături de reprezentanţi ai oficialităţilor locale care au sprijinit ridicarea noii biserici. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de IPS Părinte Mitropolit Irineu.

       La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură în care, pornind de la învăţătura pericopei evanghelice, a arătat că sufletul omului este dăruit de Dumnezeu pentru a fi lumină în lume, temeluindu-se pe credinţa puternică în cuvintele Domnului Hristos. „Noi, credincioşii, care am primit în sufletele şi în trupurile noastre lumina Mântuitorului Hristos, suntem făcliile lui Dumnezeu în lume. Pe noi ne-a aprins Tatăl cel Ceresc pentru că viaţa pe care ne-a dat-o este lumină. Dacă lumina nu ar exista înlăuntrul nostru, nu am putea vedea zorii zilei. Dumnezeu, care este Soarele cel mai presus de soare şi Răsăritul răsăriturilor, sădeşte în noi lumina vieţii care luminează în întuneric. Evanghelia de astăzi ne spune că nimeni nu aşează lumina sub obroc, ci în sfeşnic pentru a lumina casa. Întocmai este lumina sufletelor noastre. Ea aprinde şi mai mult Biserica lui Hristos şi o pune în evidenţă, ca pe o cetate în vârf de munte”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
            Pentru osteneala depusă la ridicarea bisericii, cei mai activi enoriaşi au primit gramate de mulţumire din partea Centrului Eparhial. De asemenea, preotul Lucian Negrilă, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, a fost hirotesit iconom.