24.10.2011 – Cinstitul Cap al Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, a ajuns la Bucureşti

Comunicate de presa

 
Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei din Patras Grecia, a ajuns astăzi, în jurul orei 09:00, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti. Delegaţia din Grecia care însoţeşte Sfintele Moaşte este condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române care a întâmpinat Cinstitul Cap al Sfântului Andrei a fost formată din Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfinţitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Preasfinţitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal.  

      După oficierea ceremoniei de întâmpinare a Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, în salonul Salonul oficial al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, a avut loc o conferinţă de presă cu ocazia aducerii Sfintelor Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei în România.

  

      Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat o urare de bun venit delegaţiei care însoţeşte Sfintele Moaşte de la Patras, condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras. În cuvântul Său, Înalt Preasfinţia Sa a arătat că venirea sfintelor moaşte este o sărbătoare deosebită, un moment important pentru Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras a a adresat un cuvânt de mulţumire.
      Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, alături de care s-au aflat sute de preoţi şi credincioşi, a întâmpinat Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei la şantierul unde se va ridica viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului. La finalul procesiunii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, a oficiat slujba de sfinţire a paraclisului de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Biserica, în stil ştefanian, cu hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodoromiţa şi Sfântul Ioan Gură de Aur a fost construită în numai trei luni.  
       După sfinţirea paraclisului de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului s-a pornit în procesiune cu Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei spre Patriarhia Română. Procesiunea intitulată Calea Sfinţilor s-a desfăşurat pe traseul Calea 13 septembrie – Piaţa Constituţiei – Bulevardul Unirii până la Crucea brâncovenească de la baza Colinei Patriarhiei. La această procesiune au participat delegaţia condusă de Înalt Preasfinţitul Hrisostom, Mitropolit de Patras, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 600 de preoţi din Protoieriile Arhiepiscopiei Bucureştilor, dar şi sute de credincioşi.
      De la baza Colinei Patriarhiei s-a desfasurat partea a doua a procesiunii Calea Sfinţilor, şi anume, procesiunea cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena până la podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.
      Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00.