29.10.2011 – Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod: „În Biserică înţelegem vocaţia eternă a iubirii din familie“

Relatari

 
Ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit în şedinţă solemnă ieri, 28 octombrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi în prezenţa Preafericitului Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, a Înalt Preasfinţitului Hrisostom, Mitropolitul de Patras, şi a Înalt Preasfinţitului Gheorghios, Mitropolitul de Akkra. Tema centrală a şedinţei a fost Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii.
Şedinţa a fost deschisă de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, care a vorbit despre semnificaţia Tainelor Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii în viaţa familiei creştine şi a Bisericii. „Sfântul Botez şi Sfânta Cununie înseamnă, de fapt, cele două Taine majore prin care se edifică duhovniceşte familia creştină. Se cunoaşte cât de importantă este familia în viaţa societăţii, dar mai ales în viaţa Bisericii, pentru că fără familie nu putem înţelege bine Taina Bisericii şi nici fără Biserică nu putem înţelege bine vocaţia sfântă şi eternă a iubirii din familie”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

Cooperare şi reciprocitate între două Biserici surori
Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, a vorbit despre relaţiile de cooperare şi reciprocitate dintre cele două Biserici surori, evidenţiind responsabilitatea de a întări aceste legături.
În cadrul acestei şedinţe, Patriarhul Alexandriei a acordat Patriarhului României cea mai mare distincţie din cadrul Patriarhiei Alexandriei, Ordinul „Sfântul Apostol Marcu” în grad de Mare Cruce. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că acest ordin onorează Biserica Ortodoxă Română, reprezentând „un semn al progresului care trebuie făcut în viitorul apropiat în relaţiile noastre frăţeşti, o intensificare a misiunii în lumea de astăzi”.
După ce a vorbit despre modul specific de săvârşire a Tainelor Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii în Africa, Patriarhul Alexandriei a adresat studenţilor teologi din sală invitaţia de a veni în Africa, pentru ajuta Biserica în lucrarea de încreştinare a africanilor. Totodată, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru ajutorul dat la construirea a două biserici în Tanzania, salutând în acelaşi timp iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a sprijini construirea a două biserici în Johannesburg şi în Botswana, unde românii se vor putea ruga în limba maternă.
Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit raportul-sinteză intitulat „2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”, sub aspect religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic şi mediatic, în cuprinsul eparhiilor din Patriarhia Română.
Participanţii au vizionat un film despre familie
În cadrul şedinţei solemne, a fost difuzat şi filmul „Familia în atenţia Bisericii”, realizat de Trinitas TV, în care au fost ilustrate activităţile Aşezământului pentru copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi” al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, unde primesc educaţie şi îngrijire 104 copii, şi ale Centrului educaţional-social de la Parohia „Sfântul Haralambie” – Flămânda din Arhiepiscopia Bucureştilor. Tot în cadrul filmului a fost prezentat şi cazul familiei Antal din Bucureşti, care deşi are opt copii, iar posibilităţile materiale sunt destul de reduse, reuşeşte să fie un model de familie creştină.
În ultima parte a şedinţei, au fost lansate două volume tipărite recent la editurile Patriarhiei Române. Primul volum, intitulat „Teologia Ortodoxă în secolul XX şi începutul secolului XXI”, coordonată de pr. prof. Viorel Ioniţă, a fost prezentat de pr. conf. Daniel Benga, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. La realizarea acestui volum, care cuprinde 860 de pagini, au lucrat pe parcursul a trei ani profesori de la mai multe facultăţi de teologie din ţară. Pr. conf. Daniel Benga a anunţat că se are în vedere şi traducerea în limba engleză, care va fi finalizată probabil anul viitor. Părintele Nicolae Cristian Câdă, consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a prezentat volumul „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României şi începătorul Botezului în poporul român”, tipărit la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

                                                             (Sursa: ziarul Lumina)