07.11.2011 – Liturghie arhierească la Paraclisul „Sfântul Ilie” din Craiova: „Prin credinţă îi dăm Domnului durerea noastră”

Relatari

 
       În cea de a XXIV-a Duminică de după Rusalii („Învierea fiicei lui Iair”), Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Craiova.

 
       Credincioşii Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ilie” din Craiova au venit în număr mare pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu şi pentru a-i asculta cuvântul de învăţătură.
„Prin credinţă îi dăm Domnului durerea noastră”  
       La finalul slujbei religioase, IPS Părinte Mitropolit le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre minunile „Vindecării femeii cu scurgere de sânge” şi „Învierii fiicei lui Iair”, relatate în evanghelia duminicală. „Sfântul Evanghelist Luca ni-L prezintă în Evanghelia de astăzi pe Mântuitorul Hristos stând de vorbă cu Iair, mai marele sinagogii. De multe ori Hristos Domnul a arătat public făţărnicia fariseilor, a cărturarilor. Astăzi, spre deosebire de altă dată, El ne subliniază smerenia lui Iair, credinţa şi nădejdea lui. Iair vine să spună Domnului despre suferinţa sa. Îşi arată neputinţa şi crede că Hristos este Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al vindecării. Ar fi avut la îndemână mulţi doctori, însă se pare că nici unul dintre ei nu au putut aduce tămăduire fiicei sale. De aceea el vine la Hristos pentru a afla tămăduire. Domnul acceptă invitaţia făcută şi împreună cu acesta se îndreaptă spre casa sa. Pe drum, o altă minune s-a întâmplat. O femeie, care de doisprezece ani era bolnavă de scurgere de sânge, se atinge de Hristos şi se tămăduieşte. Iată ce ne învaţă cele două exemple din Evanghelia de astăzi: celui ce crede în Mântuitorul Hristos suferinţa îi devine mult mai uşoară. Prin credinţă îi dăm Domnului durerea noastră şi ne facem bine. Aşa cum pruncul care s-a lovit, de îndată vine la mama sa pentru a-i spune durerea, cu atât mai mult noi, copiii lui Dumnezeu, alergăm la Părintele nostru care ia suferinţele noastre asupra Sa”, a concluzionat Înalt Preasfinţia Sa. 
        Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. 
    Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” – repere istorice 

       Aşezată în zona centrală a Craiovei, Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” este unul dintre reperele importante ale vieţii religioase şi culturale ale Băniei. Ea fost ctitorită de vornicului Ilie Otetelişanu în anul 1720 şi refăcută din temelii în 1893. Pictura a fost realizată de Gheorghe Tăttărescu, fiind considerată ultima biserică pictată de acesta. Sfântul locaş a devenit în scurt timp un simbol pentru cei care locuiau în această zonă, hramul lui fiind dat şi cartierului în mijlocul căruia se află. Tot aici a fost înfiinţată, în 1837, Şcoala de fete „Lazaro – Otetelişanu”, considerată prima şcoală de fete din Ţara Românească.