07.11.2011 – Un nou locaş de cult în judeţul Gorj: Sfinţire de biserică în Parohia Peştişani

Relatari

Credincioşii Parohiei gorjene Peştişani au participat în număr mare la slujba de sfinţire a Bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Sfânta muceniţă Alexandra”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 5 noiembrie, şi s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 

 
Peste două sute de parohieni din comuna Peştişani, judeţul Gorj, au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiate sâmbătă, 5 noiembrie, de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Evenimentul a început cu slujba de târnosite a noului locaş de închinare.
 „Învierea face parte din viaţa noastră”
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a învăţat pe credincioşilor prezenţi despre sensul vieţii noastre şi despre importnţa vieţii veşnice pentru credincios. Ierarhul nostru a arătat că, după moarte, sufletul intră într-o nouă existenţă, care va fi răsplătită după faptele săvârşite în această viaţă. „Sfânta Scriptură ne spune că la glasul arhanghelului şi la trâmbiţa lui Dumnezeu cei drepţi vor ieşi din morminte spre învierea vieţii, iar păcătoşii spre învierea osândirii. Învierea face, deci, parte din viaţa noastră pentru că Dumnezeu nu este al celor morţi, ci al celor vii. El se bucură de noi, mai ales atunci când suntem în preajma Sa, aşa cum ne spune psalmistul. Dar, sufletele drepţilor sunt şi în mâna lui Dumnezeu şi niciodată stricăciunea nu se poate atinge de ele. În lumea aceasta sufletul se manifestă în trup. De aceea putem vedea pe faţa omului: înţelepciunea, credinţa sau faptele bune, caracteristici ale sufletului curat şi luminat de lumina credinţei. Deci, după ce omul trece din viaţa aceasta  în viaţa de dincolo trupul său se va vedea prin suflet, adică el se va arăta ca o făclie purtătoare de lumină şi se va bucura împreună cu trupul. Ar fi fost nedrept ca sufletul să se bucure în ceruri şi trupul să zacă în mormânt, pentru aceasta Dumnezeu nu va lasă ca sufletul să rămână departe de trup prea mult, ci la sfârşitul veacurilor, El va porunci ca sufletul să se unească cu trupul şi să primească ceea ce i se cuvine, după faptele sale”, a spus IPS Părinte Irineu.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Sfânta Alexandra” a fost ctitorită spre pomenirea Alexandrei, fiica ctitorilor Gheorghe şi Steluţa Nicolţioiu, trecută la Domnul la vârsta de numai 21 de ani.
Pentru osteneala depusă la finalizarea lucrărilor, IPS Părinte Mitropolit a acordat mai multe gramate de mulţumire: preotului paroh Pantelimon Chiată, inginerului Gheorghe Nicolţoiu, arhitectului Tudor Răgălie, inginerului Toma Ciucă şi enoriaşului Aristotel Bojincă. 

Diac. Ioniţă Apostolache