De praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, credincioşii gorjeni din Târgu Cărbuneşti şi din împrejurimi au participat la târnosirea Bisericuţei de lemn cu hramul „Sfinţii Voievozi”, din incinta Mănăstirii Cămărăşasca. Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire au fost oficiate de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Încă de la primele ore ale dimineţii, părinţii slujitori, maicile şi credincioşii prezenţi, în frunte cu IPS Părinte Irineu, au pornit în procesiune de la biserica cea mare a Sfintei Manastiri spre bisericuţa de lemn din incintă, unde a fost oficiată slujba de târnosire. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Biserica mare a sfântului aşezământ, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul.
„Învăţătorii şi mijlocitorii noştri înaintea Sfintei Treimi”
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Irineu le-a vorbit credincioşilor despre temeiurile cinstirii Sfinţilor Îngeri în Sfânta Biserică: „Prin cinstirea pe care o aducem Sfinţilor Arhangheli şi Îngeri noi preamărim pe Dumnezeu, aşa cum spune psalmistul: «Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi» (Psalmul 67, 36). Sărbătoare este deosebită, faţă de sărbătorile închinate sfinţilor de peste an, pentru că îngerii n-au trupuri materiale precum ceilalţi sfinţi. Noi le aducem cinstire deoarece ei sunt permanent prezenţi în viaţa noastră şi ne ocrotesc de ispitele care vin de la vrăşmaşul diavol. Arhanghelii şi îngerii, deci, au fost creaţi de Dumnezeu pentru a-L preamări neîncetat şi a fi de folos oamenilor. Astfel, ca mesageri ai lui Dumnezeu, ei ne aduc la cunoştinţă hotărârile divine şi ne ajută să înţelegem planul divin referitot la mântuirea noastră. În Sfânta Scriptura găsim nenumărate dovezi despre Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Aceştia au fost trimişi să aducă oamenilor vestea ce bună a venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu, aşa cum îi întâlnim în profeţiile proorocilor şi în intervenţiile lor pentru a ajuta pe poporul ales. În Noul Testament, încă din primele capitole ale Sfintelor Evanghelii, luăm cunoştinţă de Bunavestire adusă de Sfântul Arhanghel Gavriil Fecioarei Maria. După Naşterea Domnului, ei sunt şi mai prezenţi pe pământ, întrucât Stăpânul lor şi al nostru s-a făcut om ca şi noi. Sfinţii îngeri sunt prezenţi şi în viaţa noastră personală de la Sfântul Botez, când primim un înger păzitor, care ne este toată viaţa ajutător şi ocrotitor. De aceea ne botezăm pruncii de mici, pentru ca să primească harul Duhului Sfânt şi pe îngerul păzitor, să le călăuzească paşii şi să-i ferească de rele”. În continuare, Mitropolitul Olteniei a subliniat relaţia pe care creştinul botezat o are cu îngerul păzitor: „Psalmistul ne spune că Dumnezeu l-a făcut pe om cu puţin mai micşorat decât îngeri şi l-a încununat cu slavă şi cu cinste (Psalmul 8, 5). Din cele arătate de David proorocul înţelegem că noi, oamenii, suntem o legătură între îngeri şi pământ, între lumea cerească şi cea pământească. Tradiţia creştină iconografică înfăţişează pe unii oameni sfinţi, cum este cazul Sfântului Ioan Botezătorul, cu aripi, sugerând că omul, care se nevoieşte în lupta cu patimile, poate zbura spre Împărăţia lui Dumnezeu pentru a dobândi bunătăţile cele veşnice. Aşadar – a conchis IPS Irineu – noi vom putea fi ca îngerii şi vom intra în Împărăţia lui Dumnezeu, dacă vom reuşi să ne ridicăm de la lucrurile pământeşti, trecătoare, la cele cereşti, nemuritoare.”
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost ridicată în jurul anului 1750 şi se numără printre cele mai vechi locaşuri de cult din Oltenia. În anul 2009 a fost strămutată la Mânăstirea Cămărăşasca, cu ajutorul Ordinului Arhitecţilor, din localitatea Dealul Ocii, Parohia Pojogeni, judeţul Gorj. Sfântul locaş, situat într-o comunitate care, în ultimii ani, a scăzut ca număr în mod constant, ajunsese, după cum ne-a spus părintele paroh Ion Vodislav, într-o stare avansată de degradare, credincioşii de aici neavând posibilităţi să-l renoveze. Deci, strămutarea bisericuţei de lemn, la Mânăstirea Cămărăşeasca, a fost o mare binecuvântare pentru ea. Aici, a fost renovată şi restaurată în totalitate, însemnând practic salvarea ei de la distrugerea totală.
Momente emoţionante, unice în viaţă, au trăit marţi, 8 noiembrie, la Mânăstirea Cămărăşeasca, diaconul Florian Radu care a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Arcani II, Protoieria Târgu Jiu Nord şi Andrei Babaloc, care a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Brăneşti, Protoieria Târgu Jiu Sud.
Gheorghe Cioiu