14.11.2011 – Liturghie arhierească în localitatea doljeană Unirea:

Relatari

 

 
Credincioşii din Parohia doljeană Unirea au participat sâmbătă, 12 noiembrie, la slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Evenimentul a fost binecuvântat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit sfinţirea bisericii şi Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. 

 
            În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Irineu a subliniat valoarea şi locul pe care îl ocupă Sfânta Biserică în existenţa noastră: „Biserica este în esenţă locul unde ne întâlnim cu Dumnezeu în fiecare duminică şi sărbătoare. Numai în Biserică Mântuitorul ne cheamă pentru a ne oferi darurile Sale cele bogate: iubire, bună înţelegere, răbdare în suferinţă şi necazuri”. În continuare IPS Părinte Mitropolit a explicat ăericopa evanghelică, de la Matei 8, 5-13, care relatează despre vindecarea slugii sutaşului: „Din Evanghelia de astăzi” – a spus Înalt Preasfinţia Sa – „învăţăm cât de mare este puterea credinţei. Ea are la bază smerenia şi iubirea faţă de aproapele, cum spune sutaşul: «Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul meu, cu spune doar cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea» (Matei 8,8). După cum vedem, el s-a rugat cu creinţă şi smerenie, nu pentru sine, ci pentru sluga sa. Evident, prin felul său de a se ruga a devenit peste veacuri mesagerul smereniei şi model de credinţă în Domnul nostru Iisus Hristos”. În finalul cuvântului de învăţătură, IPS Părinte Irineui-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit pentru împodobirea şiînfrumuseţarea Bisericii, conferind părintelui paroh Viorel Dimian rangul bisericesc de iconom stavrofor.

            Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Unirea, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, a fost ridicată între anii 1893-1901. A fost renovată în mai multe rânduri datorită infiltraţiilor de apă, ce provin din izvoarele subterane pe care este zidită biserica. Ultima restaurare a fost făcută, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu, în anul 1983.

Gheorghe Cioiu