15.11.2011 – Prăznuirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei

Evenimente

 
       În fiecare an, la 16 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, unul din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. De neam evreu, acesta era vameş în Capernaum, lângă lacul Galileii, şi se numea Levi. Ca ucenic al Mântuitorului, Sfântul şi-a schimbat nu numai numele, ci a lăsat în urmă tot ce îl lega de viaţa de până atunci.
       După Ziua Cincizecimii, la fel ca şi ceilalţi apostoli, Sfântul Matei a început să propovăduiască cuvântul Domnului înaintea oamenilor. Pentru a-L face cunoscut la cât mai multe popoare, a scris Sfânta Evanghelie care-i poartă numele, în care a aşezat cele mai importante învăţături, minuni şi evenimente din viaţa Mântuitorului. A scris-o în dialectul aramaic – limba vorbită în vremea aceea de către evrei şi limba în care Domnul Iisus Hristos a predicat. Această carte – prima din colecţia Noului Testament – s-a răspândit mai ales la comunităţile de evrei care primiseră botezul creştin. Evanghelia a fost apoi tradusă şi în limba greacă.
       Tradiţia Bisericii ne spune că Sfântul Apostol Matei a predicat Evanghelia şi la alte popoare, nu doar la evrei, ci şi la perşi, nubieni şi etiopieni. A suferit moarte martirică la o dată necunoscută, fiind ars pe rug de către păgâni, lângă cetatea Mirmeniei din Etiopia.
                                                                               

    (Sursa : Basilica)