28.11.2011 – Credincioşii din Stejari, judeţul Gorj, vizitaţi de IPS Părinte Irineu: Liturghie arhierească şi resfinţire de biserică

Relatari

 
Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent duminică, 27 noiembrie, în mijlocul credincioşilor din parohia gorjeană Stejari. Cu acest prilej, IPS Părinte a oficiat Sfânta Liturghie şi a resfinţit Biserica închinată „Intrării Maicii Domnului în Biserică” şi „Sfântului Ierarh Nicolae”, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. 

      

Situată la aproximativ 70 de km distanţă de municipiul Craiova, în direcţia Melineşti – Stoina – Hurezani, localitatea gorjeană Stejari s-a împodobit cu strai de sărbătoare în ultima duminică din luna noiembrie, cu ocazia resfinţirii bisericii parohiale. Peste o sută de credincioşi, din parohie şi localităţile învecinate, au înfruntat frigul pentru a participa la târnosirea bisericii şi la Sfânta Liturghie, oficiate de IPS Părinte Irineu, alături de preoţii şi diaconii slujitori. 

                    Împărăţia cerurilor – „scopul existenţei noastre pământeşti” 

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a explicat pericopa evanghelică duminicală care relatează despre dregătorul bogat şi păzirea poruncilor (Luca 18, 18-27).  „Indiferent dacă este sărac sau bogat, orice om se întreabă, încă de aici, de pe pământ, ce voi fi după ce voi muri? Unde voi merge? Mulţi şi-au răspuns în diferite chipuri. Cei mai înţelepţi au socotit că trebuie să se îngrijească mai mult de suflet, pentru că viaţa este trecătoare şi curge spre Judecata lui Dumnezeu, acolo unde trebuie să dea socoteală pentru cele făcute pe pământ. Aceşti oameni sunt sfinţii, sunt drepţii, sunt aceia care s-au mântuit. Ei nu au preţuit lucrurile pământeşti, considerându-le de folos numai pentru o perioadă scurtă de timp. Duminica trecută am ascultat cum un bogat, căruia i-a rodit din belşug ţarina, se întreba cu grijă unde-şi va pune agoniseala, pentru că hambarele pe care le avea erau prea mici. Sufletul său a fost luat de pe pământ chiar în noaptea aceea şi tot ceea ce agonisise a rămas pradă stricăciunii. Aşa se face că unii oameni au parte în această viaţă de multe bogăţii, trăind destrăbălat, la fel ca bogatul din Evanghelie. Din bogăţia dobândită ei nu ajută pe nimeni pentru că sufletul lor este sărac, lipsit de milă şi golit de darurile Duhului Sfânt”, a spus IPS Părinte.

În continuare, Mitropolitul Olteniei a precizat că dobândirea Împărăţiei lui Dumnezeu este scopul întregii noastre existenţe: „Cu toţii ştim că într-o zi vom muri. În urma noastră vor rămâne toate aceste lucruri pământeşti şi alţii ne vor duce la groapă. Suntem fiinţe făcute după chipul lui Dumnezeu, cu raţiune, cu suflet, cu sentiment şi cu voinţă. De aceea suntem responsabili de faptele noastre şi trebuie să ne îngrijim permanent ca viaţa noastră să fie bineplăcută înaintea Părintelui Ceresc. Prin urmare, din Evanghelia de astăzi învăţăm cum trebuie să ne comportăm, cum Îl putem cinsti pe Dumnezeu, cum putem crede în El, cum putem ţine poruncile pe care ni le-a dat spre îndreptare şi mântuire”.

          Pentru efortul depus în lucrarea de restaurare a sfântului locaş, părintele paroh Silvică Birceanu a primit din partea Înalt Preasfinţiei Sale rangul bisericesc de iconom-stavrofor şi o gramată de mulţumire. De asemenea, credincoşii care s-au implicat activ în finalizarea lucrărilor au primit gramate de recunoştinţă, pecetluite cu semnătura IPS Părinte Mitropolit Irineu.

(Diac. Ioniţă Apostolache)