02.12.2011 – Ziua Naţională a românilor, sărbătorită în Cetatea Băniei: „Numai în unitate poate exista libertate”

Evenimente

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României au debutat la Craiova printr-un ceremonial militar – religios care a avut loc în Piaţa „Alexandru Ioan Cuza”. Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a deschis şirul alocuţiunilor printr-un cuvânt de binecuvântare. 
       Piaţa Alexandru Ioan Cuza din Craiova a devenit ieri neîncăpătoare pentru locuitorii veniţi din toate colţurile oraşului pentru a sărbători Ziua Naţională a României. Manifestările au început cu primirea oficialităţilor, salutarea Drapelului de luptă, intonarea Imnului de Stat şi slujba religioasă oficiată de preoţii militari ai garnizoanei Craiova.
  Şirul alocuţiunilor a fost deschis de cuvântul IPS Părinte Mitropolit Irineu care a subliniat faptul că, la baza valorilor naţionale a stat dintotdeauna credinţa creştină: „Avem bucuria negrăită ca astăzi să serbăm Ziua Naţională a tuturor românilor, idealul de veacuri a celor care s-au născut şi au crescut pe pământul acesta. Nu este un moment spontan şi nici o întâmplare faptul că la Alba Iulia oamenii au venit cu o singură conştiinţă plămădită de generaţii, pentru a se uni într-un singur stat, pentru a vorbi aceeaşi limbă, pentru a avea o singură credinţă. Au invocat puterea lui Dumnezeu în toate momentele acestea şi credinţa străbună i-a călăuzit spre idealul unităţii naţionale. De aceea, Unirea de la 1918 nu poate fi pusă pe seama niciunui lider politic, sau a vreunui guvern, ci este unirea românilor, a celor care au dorit să fie liberi şi să alcătuiască osatura de bază a poporului român. Atunci a fost momentul când strămoşii noştri au realizat că numai în unitate poate exista libertate, iar libertatea consfinţeşte unitatea şi dragostea de neam şi de ţară”. În continuare IPS Irineu a evidenţiat faptul că unitatea naţională străbate dincolo de ideile şi principiile personale. „În această zi uităm de tot ceea ce este contradicţie, separaţie sau despărţire. Este fiesc să avem idei, este firesc să avem principii, însă unitatea trebuie să învingă pentru că binele este al tuturor. În aceste clipe ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru unitatea şi integritatea noastră naţională. Dorim de asemenea ca toţi fraţii noştri să se bucure în această sfântă zi şi urăm ţării noastre şi poporului român: La mulţi şi fericiţi ani”, a încheiat Înalt Preasfinţia Sa.

            După rostirea alocuţiunilor, reprezentanţii autorităţilor de stat, ai principalelor instituţii publice şi ai partidelor politice au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestarea s-a încheiat cu tradiţionala paradă militară.

(Diac. Ioniţă Apostolache)