05.12.2011 – De praznicul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor: Slujbă arhierească şi piatră de temelie pentru o nouă biserică în Târgu Jiu

Relatari

 
Duminică, 4 decembrie, credincioşii din municipiul Târgu Jiu l-au primit în mijlocul lor pe Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii la altarul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică ce urmează a se construi în cartierul Primăverii, sub purtarea de grijă a Sfintei Mari Muceniţe Varvara.

 
            IPS Părinte Irineu a oficiat slujba Sfintei Liturghii în biserica militară ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Sfântul locaş a fost ridicat în perioada 2002 – 2009,  cu sprijinul personalului unităţilor militare din Târgu Jiu şi din judeţul Gorj, al Jandarmeriei locale şi al unităţilor de pompieri.

 
                         Boala şi suferinţa – consecinţe ale păcatului 
            La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură în care le-a explicat credincioşilor prezenţi pericopa evanghelică duminicală care relatează despre minunea vindecării unei femei gârbove. Înalt Preasfinţia Sa a subliniat faptul că, atât gârbovenia trupească cât şi cea sufletească nu sunt proprii firii noastre, nu sunt creaţii ale lui Dumnezeu, ci consecinţe ale păcatului, a neascultării şi a lipsei de înţelepciune. „Suferinţa, boala, neputinţa, nu sunt altceva decât efectul convieţuirii omului cu păcatul, care atât de mult s-a înrădăcinat în viaţa noastră încât nici nu-i mai simţim gravitatea şi nu mai avem puterea să ne rupem de el. Pe de altă parte, nu mai avem nici acea «frică de Dumnezeu», începutul înţelepciunii cum o numeau Sfinţii Părinţi, care ne-ar putea reda forţa de a lupta împotriva ispitelor şi a patimilor pe care ni le trimite diavolul. Aflaţi în necazuri şi neputinţe, de multe ori ne rugăm şi, dacă nu primim imediat rezolvare la problemele noastre, ne plângem că Dumnezeu ne-a uitat, că nu vrea să ne asculte. Dar nu ne analizăm niciodată sufletul, pentru a vedea care ne este credinţa. Cum vrem să-L primim pe Dumnezeu şi darurile Sale, când casa ne este murdară, când nu facem curăţenie în sufletul nostru prin Pocăinţă, prin Spovedanie? Cum vrem să-L primim pe Dumnezeu, dacă nu respectăm porunca Sa cea mai importantă, de a-L iubi din toată inima şi sufletul nostru şi da a ne iubi aproapele ca pe noi înşine? Să cugetăm aşadar la învăţăturile Evangheliei din această duminică, pe care Biserica noastră a rânduit-o spre a fi citită în Postul Crăciunului, pentru a înţelege că putem şi noi, precum femeia gârbovă, să ne izbăvim de gârbovenia trupească şi sufletească prin post şi rugăciune, mergând la Doctorul sufletelor noastre pentru a ne curăţi de păcate. Şi în mod sigur, dacă vom pune propriile slăbiciuni şi neputinţe în faţa lui Dumnezeu, El ne va dărui vindecare şi izbăvire de tot ceea ce este rău în viaţa noastră”, a încheiat Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit.

 

            După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Irineu s-a îndreptat, împreună cu părinţii slujitori, spre cartierul gorjean „Primăverii”, unde a aşezat piatra de temelie pentru o nouă biserică ce va purta hramul Sfintei Muceniţe Varvara, ocrotitoarea minerilor, prăznuită în fiecare an la data de 4 decembrie. Sfântul lăcaş va fi ridicat cu sprijinul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Momentele liturgice s-au încheiat cu o slujbă de Parastas săvârşită întru pomenirea tuturor minerilor care au plecat la cele veşnice, în prezenţa reprezentanţilor Societăţii Naţionale a Lignitului din Oltenia (SNLO) şi a câtorva zeci de mineri prezenţi la eveniment împreună cu familiile.

(Gheorghe Cioiu)