09.12.2011 – O nouă lucrare lansată de Editura „Mitropolia Olteniei”: „Valenţe creştine în gândirea lui Mircea Eliade”

Relatari

 
Lucrarea „Valenţe creştine în gândirea lui Mircea Eliade”, apărută la Editura Mitropolia Olteniei, a primit joi, 8 decembrie, girul de calitate al specialiştilor. Cartea a fost lansată într-un cadru academic, în amfiteatrul „Iosif Constantin Drăgan” al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică din Craiova.

        Profesori, oameni de litere, studenţi şi cercetători craioveni s-au adunat în amfiteatrul Facultăţii de Drept, joi, 8 decembrie, pentru a participa la lansarea oficială a lucrării cu titlul „Valenţe creştine în gândirea lui Mircea Eliade”, autor prof. Adrian Boldişor. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

               „Lucrarea ne duce cu gândul la manuscrisele savantului Mircea Eliade”
Discuţiile au fost moderate de părintele lect. univ. dr. Adrian Ivan, cadru didactic la Facultatea de Teologie, Istorie şi Ştiinţele Educaţiei din Craiova. După o prezentare succintă abiografiei autorului, părintele Ivan a dat cuvântul IPS Irineu, care a subliniat faptul că, legătura dintre forma grafică în care este realizată cartea şi conţinutul acesteia sunt inseparabile şi formează un tot unitar: „Nu putem să adresăm decât cuvinte de laudă şi le mulţumim celor care s-au ostenit la Editura noastră. Prin strădania lor această carte a devenit o adevărată operă de artă”. Înalt Preasfinţia Sa a apreciat, de asemenea, stilul de cercetare în care a fost alcătuită lucrarea: „Scrierea este una cursivă, demnă de prezentarea grafică în care a fost aşezată. Ea ne trimite cu gândul la manuscrisele savantului român Mircea Eliade, alcătuite cu multă grijă şi dăruire. De aceea îl felicităm pe autor şi îi dorim să nu se oprească aici, ci să-şi înmulţească talantul”.
Părintele Ştefan Resceanu, profesor la disciplina Istoria Religiilor în cadrul Departamentului de Teologie, a remarcat, la rândul său, calitatea grafică a lucrării, menită să scoată în evidenţă mai pregnant conţinutul ei. Totodată, părintele profesor Resceanu a vorbit şi despre subiectul abordat în lucrare: „Adrian Boldişor urmăreşte să adune laolaltă ideile creştine, desprinse din gândirea savantului Mircea Eliade. Un lucru deloc uşor, dat fiind faptul că au existat voci care l-au aşezat pe acesta în diferite ipostaze sincretiste. Iată de ce, cartea d-lui Boldişor ar trebui să stea în biblioteca fiecărui teolog”. Totodată, profesorul Ionel Buşe, coordonatorul Centrului de Studii „Mircea Eliade” din Craiova a spus: „Lucrarea este fără îndoială o adevărată operă de artă, dată fiind forma grafică în care a fost realizată. Despre autor nu am putea spune decât că este un temerar. Publicarea unei asemenea cărţi la numai 31 de ani, este un act de mare curaj şi profesionalism”.
Autorul, profesor Adrian Boldişor, este directorul Editurii Mitropolia Olteniei şi cadru didactic la Departamentul Teologie al Facultăţii de Teologie, Istorie şi Ştiinţele Educaţiei din Craiova. Lucrarea lansată reprezintă rodul studiilor doctorale la disciplina Istoria Religiilor, în cadrul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, sub coordonarea prof. univ. dr. Remus Rus.

(Diacon Ioniţă Apostolache)