19.12.2011 – Femeile ortodoxe din Craiova, alături de persoanele de varsta a treia

Evenimente

 
La sfârşitul săptămânii trecute, membre ale Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române (SONFR) din Craiova, organizaţie neguvernamentală care îşi desfăşoară activitatea cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, au mers în colind la Căminul pentru persoane vârstnice din Craiova.  Aşa cum o fac de peste zece ani, ele au venit şi de data aceasta cu daruri pentru bătrâni: fiecare a primit câte un pachet cu alimente, dar şi pachete cu produse de igienă personală. Femeile ortodoxe au fost însoţite de prof. Gigi Smăndoi de la Şcoala populară de artă „Cornetti” din Craiova, care a susţinut pentru ei un scurt recital de colinde tradiţionale româneşti. 

      “Reprezentantele Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române din Craiova ştiu că perioada sărbătorilor este momentul potrivit pentru a le aduce o mică bucurie persoanele care sunt cazate la Căminul de bătrâni din Craiova. Deşi noi facem acest gest de câteva ori pe an, nu doar de sărbători. Desfăşurăm o muncă de voluntariat permanentă, avem grijă să vizităm persoanele de aici ori de câte ori putem, stăm de vorbă, le ascultăm păsurile. Astăzi le împărţim bătrânilor, cu bucurie, prin bunăvoinţa unor oameni cu suflet, 50 de pachete cu alimente, precum şi 41 de baxuri cu produse de igienă corporală, aceasta fiind nevoia lor cea mai acută”, a declarat Adriana Bursuc, preşedinta Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, din Craiova. La finalul evenimentului, bătrânii au ascultat colinde şi au primit felicitări cu ocazia sărbătorilor de iarnă. “Am dorit să venim la ei pentru a le ura “Sărbători cu pace şi linişte” şi a le aminti că nu sunt singuri, noi suntem alături de ei. Şi pentru că parcurgem perioada sărbătorilor de iarnă, le vom face încă o bucurie, cântându-le cele mai frumoase colinde”, a mai spus Adriana Bursuc. 

       Aceeaşi atmosferă emoţionantă au trăit-o, cu o săptămână în urmă, şi bătrânii de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Turceni. Femeile ortodoxe au fost însoţite de reprezentanţi ai conducerii unităţii spitaliceşti şi de părintele Petre Buşe de la Parohia Cuvioasa Parascheva din Turceni. Au fost înălţate cu acest prilej rugăciuni de mulţumire către Tatăl Ceresc şi au fost oferite bătrânilor pachete cu  alimente şi haine de sezon.
      Acţiunile caritabile defăşurate de Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române din Craiova în sprijinul persoanelor defavorizate, nu sunt singulare. Femeile ortodoxe din Cetatea Băniei merg periodic în vizită la bătrânii internaţi în spitalele sau căminele din această zonă a Olteniei, aşa cum o fac şi cu persoanele aflate în penitenciare şi pe care nu le vizitează nimeni, sau cu minorii şi copiii aflaţi în diferite centre sociale sau spitale. Astfel, în această perioadă premergătoare Naşterii Mântuitorului, femeile ortodoxe  au mers şi vor merge cu ajutoare umanitare şi la alte aşezăminte din municipiul Craiova, care oferă servicii sociale sau medicale persoanelor defavorizate, cum ar fi:  Şcoala specială Sfântul Mina, Secţia de oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă nr. 1 şi Penitenciarul de Minori şi Tineri.

(Gheorghe Cioiu)