25.12.2011 – Retrospectiva activităţilor închinate Sărbătorii Naşterii Domnului în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

 
Marele Praznic al Naşterii Domnului a adus bucurie în sufletele credincioşilor din Arhiepiscopia Craiovei. Perioada premergătoare a fost încărcată cu manifestări culturale, concerte, serbări sau acţiuni caritabile, mult aşteptatul eveniment fiind întâmpinat la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova prin săvârşirea slujbei Sfintei Liturghii, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

 
       Mii de credincioşi au întâmpinat marea sărbătoare a Crăciunului în catedralele chiriarhale şi în bisericile din Arhiepiscopia Craiovei. Pregătirea pentru acest mare eveniment a fost împodobită cu minunatele colinde şi obiceiuri tradiţionale olteneşti. În Cetatea Băniei, izul acestor adevărate „ode îngereşti” a înfrumuseţat serbările şi concertele organizate în ultimele două săptămâni premergătoare Naşterii Mântuitorului. Astfel, în Catedrala mitropolitană, Corala „Sfântul Dumitru” a organizat în Duminica de dinaintea Crăciunului, tradiţionalul Concert de colinde, care a împlinit anul acesta şase decenii de desfăşurare neîntreruptă. Cu această ocazie, cântăreţii catedralei, împreună cu dirijorul lor, părintele prof. Alexandru Racu, au fost felicitaţi de IPS Părinte Irineu.

 
Serbarea Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”
Joi, 22 decembrie, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova au pregătit aşa cum se cuvine tradiţionala serbare de Crăciun. Evenimentul a fost onorat de prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu. Corul şcolii, condus de prof. Victor Şapcă, a susţinut un frumos recital de colinde. Din program au făcut parte şi scenetele „Micuţul Ioachim” şi „Vicleiul”, interpretate de elevii seminarişti sub coordonarea prof. Cristian Stăiculescu. Serbarea s-a încheiat în curtea Seminarului, cu „Pluguşorul”  elevilor de la clasa a XII-a B, coordonaţi de părintele prof. Cristin Sperlea.
După serbare, Inalt Preasfinţitul Irineu s-a îndreptat către noul sediu al Baroului de Avocatură Dolj, unde a fost oficiată slujba de sfinţire. În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a subliniat legătura dintre dreptate şi adevăr, arătând că fiecare apărător pământesc (avocat) are nevoie de un apărător în ceruri, care să îi îndrepte paşii pe cărarea mântuirii. La final, IPS Părinte a semnat în „Cartea de onoare” a Baroului Dolj.
            Vineri, 23 decembrie, în sala de festivităţi a Arhiepiscopiei Craiovei a avut loc o întâlnire a salariaţilor Centrului Eparhial cu IPS Irineu, cu prilejul Sfintei Sărbători a Naşterii Mântuitorului. Evenimentul a început cu o slujbă de Te Deum şi câteva cântece religioase specifice momentului sărbătoresc, interpretate de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane “Sfântul Dumitru”. La finalul întâlnirii, salariaţii au sărutat Icoana Mântuitorului şi au primit daruri pentru copii.

            Diac. Ioniţă Apostolache