27.12.2011 – Hramul Bisericii „Sfântul Nicodim” din Craiova

Relatari

 
Parohia „Sfântul Nicodim” din Craiova şi-a prăznuit în a doua zi de Crăciun Ocrotitorul spiritual, Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. Ca în fiecare an, pe 26 decembrie, credincioşii au venit în număr mare pentru a-l cinsti pe cel care este considerat părintele monahismului şi a rugăciunii isihate pe aceste meleaguri. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de părintele prof. Ioan Ioanicescu, împreună cu un sobor format din preoţii slujitori ai acestei parohii (părintele paroh Ion Roman şi părintele Ştefan Pleşcan), împreună cu preoţi invitati din parohiile învecinate.
      În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, părintele Ioan Ioanicescu le-a vorbit credincioşilor despre percepţia Sărbătorii Crăciunului ca sărbătoare a unităţii Familiei creştine. De asemenea, părintele profesor a evocat personalitatea religioasă a Cuviosului Nicodim de la Tismana, subliniind rolul jucat de acesta în organizarea vieţii monahale şi a promovării rugăciunii isihaste pe teritoriul ţării noastre. La iniţiativa şi insistenţele Cuviosului Nicodim au fost aduse primele sfinte moaşte în ţara noastră, moaştele Sfintei Cuvioase Filofteia, care au fost depuse în Biserica domnească „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Curtea de Argeş. La final, părintele paroh Ion Roman a mulţumit părinţilor coslujitori pentru participarea la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi credincioşilor pentru prezenţa în număr mare la hramul sfântului locaş.
        Biserica din Craiova, închinată Sfântului Nicodim, a fost ridicată cu sprijinul credincioşilor şi al autorităţilor publice locale în cartierul Craioviţa Nouă, la intersecţia bulevardelor Calea Severinului şi Dacia, străjuind la poarta de intrare a municipiului  dinspre nord-vest. Este o adevărată bijuterie arhitectonică ridicată în decursul unui singur an, 2006 – 2007. În curtea sfântului locaş se află în construcţie şi o grădiniţă parohială care va fi destinată îndeosebi copiilor proveniţi din familii cu venituri modeste.

(Gheorghe Cioiu)