28.12.2011 – Praznicul Sfântului Arhidiacon Ştefan în Cetatea Băniei

Relatari

 
Credincioşii din cartierul craiovean Lunca Jiului au fost prezenţi marţi, 27 decembrie, în număr mare, la hramul bisericii parohiale închinate Sfântului Arhidiacon Ştefan. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

       La finalul slujbei religioase, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa şi faptele Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul dintre cei şapte diaconi ai Bisericii creştine, aleşi de sfatul celor doisprezece Apostoli şi cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos. Înalt Preasfinţia Sa a precizat că pomenirea sfântului nu este întâmplător leagată de praznicul Naşterii Domnului. „Sărbătoarea creştină în general se adresează sufletului şi nu reprezintă numai o aducere-aminte, o comemorare, ci reprezintă o actualizare şi o permanentizare a momentului sărbătorit în viaţa noastră. Sfântul Ştefan este cinstit în a treia zi de Crăciun pentru a se arăta că bucuria Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos cere uneori şi asumarea condiţiei de creştin prin mărturisirea credinţei creştine până la jertfa supremă. Teofania, adică vederea slavei lui Dumnezeu, urmează în viaţa Sfântului Ştefan imediat după Cuvânt. Derularea ultimelor evenimente din existenţa sa pământească respectă rânduiala Liturghiei. Avem astfel Cuvântul lui Dumnezeu şi apoi vederea lui Dumnezeu prin Taina Sfintei Împărtăşanii, când credincioşii primesc Trupul şi Sângele Domnului. Sfântul Ştefan săvârşeşte ultima Euharistie, pentru că el aduce laudă lui Dumnezeu prin însăşi trupul său, prin propria sa jertfă. Din vremea Sfântului Ştefan ne-a rămas în Biserică tradiţia aşezării în Sfânta Masă a părticelelor din moaştele Sfinţilor Mucenici, spre aducere aminte de euharistia martirică. Aşadar, el este nu numai primul mucenic al Bisericii lui Hristos, ci şi întâiul văzător al teofaniei Preasfintei Treimi”. În partea de încheiere a cuvântului de învăţătură, Mitropolitul Olteniei l-a felicitat pe părintele paroh, prof. univ. dr. Ştefan Resceanu şi pe toţi cei care poartă numele Sfântului Ştefan.
            Biserica „Sfântul Ştefan” din cartierul craiovean Lunca Jiului a fost ridicată în perioada anilor 1996 – 2006, cu sprijinul credincioşilor din parohie şi prin strădania preotului paroh Ştefan Reşceanu. Piatra de temelie a sfântului locaş a fost aşezată de vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, mitropolitul de atunci al Olteniei.

(Gheorghe Cioiu)