29.12.2011 – Tudor Gheorghe a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Evenimente

 
Evenimentul a avut loc miercuri, 28 decembrie în Sala Albastră a Universităţii din Craiova. Titlul de Doctor Honoris Causa a fost acordat maestrului Tudor Gheorghe în semn de recunoaştere pentru contribuţia sa la promovarea şi dezvoltarea culturii româneşti. Printre invitaţii care au luat loc la prezidiul manifestării s-a numărat şi Înalt Preasfinţitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei.

 
„Am primit multe distincţii, dar aceasta le întrece pe toate, dintr-un motiv românesc şi oltenesc deopotrivă. Domnule, când îţi dau ai tăi o asemenea distincţie e lucru mare. Să te recunoască ai tăi e cea mai superbă întâmplare pe care o poţi trăi. Nu vă voi dezamăgi niciodată!“, a mărturisit maestrul de la tribuna Sălii Albastre a Universităţii din Craiova.  
Titlul i-a fost acordat de Senatul instituţiei de învăţământ superior şi i-a fost înmânat de rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu. Directorul Filarmonicii „Oltenia“, Gabriel Marciu, a citit un frumos “Laudatio”, ca dovadă de apreciere a lucrurilor pe care Tudor Gheorghe le-a făcut de-a lungul vieţii şi continuă să le facă. „Tudor Gheorghe este expresia vie a adevăratei rezistenţe. A rezistenţei prin cultură. Este arhitectul-maestru al unui univers profund uman, în care armonia şi frumuseţea sunt rezultatul unor căutări continue, neobosite, în care singura lege este aceea a emoţiei împărtăşite“, a spus Gabriel Marciu. Întâlnirea, încărcată de emoţie, s-a încheiat cu un scurt moment muzical al violonistului Vlad Stănculeasa, care a oferit auditoriului sunetele viorii ce i-a aparţinut, odată, lui George Enescu.