07.01.2012 – Praznicul Bobotezei în Arhiepiscopia Craiovei:IPS Irineu a Sfinţit Agheasma Mare la Catedrala „Sfântul Dumitru”

Relatari

 
Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit de mii de credincioşi în catedralele chiriarhale, paraclisele mitropolitane, mănăstirile şi bisericile de enorie din cuprinsul Mitropoliei Olteniei. La Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Craiova, Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Agheasmei celei Mari au fost săvârşite de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
 

 
Ca în fiecare an, Sărbătoarea Bobotezei a adunat la rugăciune, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru”, sute de credincioşi din întreaga urbe a Băniei. Încă de la primele ore ale dimineţii, părinţii slujitori au săvârşit slujba Utreniei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Olteniei, care a rostit la final un cuvânt de învăţătură.

 
„Dumnezeu Tatăl nu Îl separă pe Fiul Său de om”      
       IPS Părinte Mitropolit a explicat încărcătura teologică a Epifaniei, arătând că prin Botez, Hristos Domnul s-a smerit pe Sine pentru mântuirea şi îndreptarea noastră. „Mântuitorul Se naşte din Preasfânta Născătoare fără să se schimbe, fără să-şi părăsească dumnezeirea, după cum mărturiseşte Părintele Ceresc la Botezul Său: «Acesta este Fiul Meu iubit, întru care am binevoit». Deşi Mântuitorul Hristos este Fiul Tatălui Ceresc,  Dumnezeu nu îL separă de om, ci îl cuprinde şi pe om în iubirea Sa fără de margini. Deci Hristos este Dumnezeu adevărat şi om adevărat, este Fiul Tatălui Ceresc şi se împărtăşeşte de întreaga Sa iubire. Când Tatăl spune «Acesta este Fiul Meu iubit» vrea să arate că toţi oamenii sunt la fel de iubiţi precum Fiul Său”, a spus IPS Părinte Mitropolit. În continuare, IPS Irineu a subliniat că iubirea Persoanelor Sfintei Treimi nu poate fi deosebită ca intensitate, fiecare Persoană dăruind iubire şi în acelaşi timp împărtăşindu-Se de iubirea celorlalte Persoane: „Atunci când cineva iubeşte pe altcineva, i se pleacă, iar celălalt răspunde cu aceeaşi reverenţă. În felul acesta S-a arătat închinarea Preasfintei Treimi: Tatăl Se pleacă spre Fiul, Duhul Sfânt Se pleacă spre Fiul, iar Fiul se pleacă spre Tatăl, aşa cum Îi vedem reprezentaţi în sfintele icoane”.
       După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Irineu, însoţit de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în faţa catedralei chiriarhale unde a oficiat sfinţirea Agheasmei celei Mare. Aici au fost aşezate de joi seara, mai multe vase cu apă curată care a fost sfinţită de IPS Părinte şi împărţită apoi credincioşilor prezenţi.       
 

Diac. Ioniţă Apostolache