13.01.2012 – Sărbătoarea Sfintei Tatiana în Cetatea Băniei: „Chiar dacă n-ar fi fost muceniţă, tot ar fi fost sfântă”

Relatari

 
Praznicul Sfintei Muceniţe Tatiana, Diaconiţa, a adunat sute de credincioşi în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

 
       Ziua de 12 ianuarie este întâmpinată în fiecare an cu mare bucurie duhovnicească la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se află moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana. Anul acesta, praznicul sfintei a adunat sute de credincioşi care au venit din toate colţurile oraşului, pentru a aduce cinstire sfintei şi a o ruga să mijlocească iertarea păcatelor în faţa Tronului Preasfintei Treimi. Sărbătoarea a început de miercuri seara, când a fost săvârşită slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de tradiţionala procesiune, în jurul Catedralei mitropolitane, cu racla în care se află moaştele Sfintei Tatiana, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului. A două zi, joi, 12 ianuarie, IPS Părinte Irineu a fost primit în sfântul locaş unde a sâvârşit Sfânta Liturghie, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

 

  „Biserica noastră este martirică şi mărturisitoare” 

       La finalul slujbei religioase, IPS Părinte a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa sfântă, minunile şi credinţa Sfintei Tatiana. „Sfânta Tatiana a mărturisit cu sângele ei credinţa şi Adevărul, arătând că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat şi om adevărat. Faptele ei au fost bineplăcute înaintea lui Dumnezeu. Chiar dacă n-ar fi fost muceniţă, tot ar fi fost sfântă, viaţa ei fiind un exemplu pentru toţi credincioşii din Roma. Cu toţii cunoşteau faptele ei bune. Acest lucru ne îndreptăţeşte să credem că mucenicul nu este martirizat din întâmplare, ci din rânduiala lui Dumnezeu. El primeşte din mâinile Stăpânului cununa cea neveştejită a măririi”.
       În continuare, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat faptul că Biserica dobândeşte, prin jertfa sfinţilor mucenici, o dimensiune martirică şi mărturisitoare: „ Iată, cât de mult sunt cinstiţi sfinţii mucenici în Biserică! Ei însoţesc permanent Sfânta Jertfă. Moaştele lor se găsesc aşezate pe sfintele altare şi în sfintele antimise. Prin acest lucru, Domnul vrea să ne arate că Biserica Sa este martirică şi mărturisitoare în acelaşi timp. Este martirică întrucât toţi credincioşii se ostenesc, postesc, se roagă şi luptă permanent împotriva patimilor. Chiar dacă astăzi nu mai avem persecutori, totuşi avem o mucenicie a fiecăruia dintre noi. Că suntem în familie, că suntem în societate, că suntem în ranguri înalte, trebuie să răbdăm săgeţiile ispitelor pe care vrăşmaşul le trimite de pretutindeni. Pe toate trebuie să le purtăm cu răbdare, pentru că lupta noastră nu este a trupului şi a sângelui, ci este împotriva puterilor întunericului”, a mai precizat IPS Părinte Mitropolit.

Diac. Ioniţă Apostolache