15.01.2012 – Praznicul Sfântului Antonie cel Mare în Mitropolia Olteniei: Mănăstirile Cârcea şi Vodiţa îşi vor sărbători ocrotitorul

Evenimente

 

 
Două centre monahale din Mitropolia Olteniei îşi vor sărbători hramul  marţi, 17 ianuarie, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare. În Arhiepiscopia Craiovei sfântul va fi cinstit la Mănăstirea Cârcea, de lângă Craiova, iar în Episcopia Severinului şi Strehaiei la Mănăstirea Vodiţa.

 
        Paşii pelerinilor se vor îndrepta săptămâna viitoare, de praznicul  Sfântului Antonie cel Mare, spre două centre monahale importante din Mitropolia Olteniei: mănăstirile Cârcea şi Vodiţa. An de an, tradiţia cinstirii sfântului a fost îmbogăţită prin privegheri, Sfinte Liturghii Arhiereşti şi rugăciuni pentru tot sufletul creştinesc din Oltenia.
                  Rugăciuni în cinstea Sfântului Antonie, în Dolj şi Mehedinţi 
       La Mănăstirea Cârcea, în judeţul Dolj, sărbătoarea Sfântului Antonie va începe de luni seara cu slujba Vecerniei, Litia şi Privegherea. A doua zi, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va sluji Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
       Aşezământul monahal de la Cârcea, închinat Sfântului Antonie cel Mare şi praznicului Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se află situat la mai puţin de 10 km de municipiul Craiova, în direcţia Coşoveni, Leu, Caracal. A fost temeluit în anul 1957, prin strădania familiei Cristofir, şi sfinţită după 1989, de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei. Astăzi, funcţionează ca mănăstire de maici, fiind condusă de monahia Eleonora Cristofir.
În Cetatea Băniei, Sfântul Antonie va fi cinstit în mod deosebit la Catedrala „Maica Domnului – Dudu”, ca cel de al doilea hram. Aici credincioşii vor putea participa la Sfânta Liturghie, care va fi oficiată în sobor de preoţi şi diaconi şi se vor putea închina la icoana sfântului.
În Episcopia Severinului şi Strehaiei, la Mănăstirea Vodiţa Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Ioanichie Nicolaescu, stareţul cinstitului aşezământ. Mănăstirea Vodiţa este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar în judeţul Mehedinţi şi totodată prima vatră mănăstirească din ţara noastră administrată autonom (salmovlastie), după regulile Bisericii Orientale, stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Aşezământul a fost întemeiat de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, între anii 1370 şi 1372.