02.02.2012 – Sărbătorile lunii februarie

Documentare

 
A doua lună a anului cuprinde sărbători importante, dar totodată, se face şi pomenirea unor sfinţi de seamă ai Bisericii Ortodoxe.
Astfel, la 2 februarie Biserica prăznuieşte „Întâmpinarea Domnului”. A doua zi după acest Praznic Împărătesc, Biserica face pomenirea celor care au luat parte la acest eveniment: Dreptul Simeon şi Sfânta Proorociţă Ana.
În a 5-a zi a lunii februarie,  începe perioada Triodului, numită şi perioada prepascală. Triodul precede perioada Penticostarului – cele opt săptămâni de la Paşti şi urmează perioadei celei mai lungi, a Octoihului. Este un interval de timp de pregătire, de pocăinţă pentru întâmpinarea celei mai mari sărbători creştine: Învierea Domnului. Zilele de miercuri şi vineri din prima săptămână a Triodului sunt zile cu harţi, în care nu se posteşte.
Miercuri, 8 februarie, îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, iar două zile mai târziu, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie. La 18 februarie, în Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiţi în dreapta credinţă. Această pomenire generală a celor morţi poartă numele de „Moşii de iarnă”. Sfântul Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei, este pomenit la 23 februarie.
În a 26-a zi a lunii, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, creştinii ortodocşi lasă sec pentru Postul Sfintelor Paşti.
Postul începe, anul acesta, pe 27 februarie şi se termină pe 15 aprilie.

Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinţi străromâni. La 29 februarie Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinţi în anul 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecţi, la 28 februarie.

 (Sursa : Basilica)