02.02.2012 – Sfântul Mucenic Trifon sărbătorit în Oltenia după datina străbună

Relatari

 
   Ieri 1 februarie, de praznicul Sfântului Mucenic Trifon, ocrotitorul ogoarelor, conform unei vechi tradiţii locale, în mai multe localităţi din judeţul Dolj au fost oficiate slujbe de binecuvântare a plantaţiilor de viţă de vie, a grădinilor şi livezilor. Astfel la Galicea Mare şi Segarcea, preoţii au rostit rugăciuni pentru roadă bogată, stropind viţa de vie cu apă sfinţită pentru a o proteja de dăunători, secetă sau grindină. La Segarcea, evenimentul a fost onorat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a reprezentanţilor autorităţilor publice judeţene şi locale.

        „Prin rugăciunea de astăzi am adus mulţumire lui Dumnezeu pentru roadele bogate de anul trecut şi l-am rugat pe Sfântul Mucenic Trifon să mijlocească pentru noi, în faţa tronului ceresc, spre a ne bucura şi anul acesta de binefacerile pe care Mântuitorul Iisus Hristos le revarsă asupra celor ce ostenesc în via Sa”, a spus Înalt Preasfintitul Părinte Mitropolit.
      În zona Olteniei, tradiţia îl consideră pe Sfântul Trifon protector al viilor, grădinilor şi livezilor. Aici se practică un ritual complex de pregătire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul (Taiatul) viilor. Denumirea de Arezean, ca de altfel şi obiceiul întâlnit numai în această parte de sud a Olteniei, se crede a fi un împrumut de la bulgari, care numesc sărbătoarea Trifon Zarezan, adica Trifon Tăietorul.

 (Gheorghe Cioiu)