04.03.2012 – IPS Gherasim îşi sărbătoreşte ziua numelui

Evenimente
Astăzi, în Duminica Ortodoxie şi de praznicul Cuviosului Gherasim de la Iordan, Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, îşi sărbătoreşte ziua numelui. În această zi, clerul şi binecredincioşii creştini, monahii şi monahiile acestei Eparhii aduc mulţumire lui Dumnezeu pentru darul sănătăţii şi al vieţii ce i le-a dăruit Părintelui Arhiepiscop.

Cu acest prilej, astăzi, 4 martie 2012, după săvârşirea Sfintei Liturghii, în Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire către Bunul Dumnezeu, care a binecuvântat din belşug pe Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim cu sănătate şi vigoare sufletească şi trupească deplină.

Să ne trăiţi întru mulţi şi buni ani Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop!

Repere biografice :

IPS Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului, judeţul Ialomița. La vârsta de 23 de ani a fost tuns în monahism la Mănăstirea Cernica, iar în 1940 a fost hirotonit ierodiacon şi apoi preot. În 1952, a fost numit stareţ al Mânăstirii Căldăruşani, judeţul Ilfov. Aici, vreme de aproape două decenii, a desfăşurat o bogată activitate pe multiple planuri.

În anul 1975 a fost ales ca Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, cu titulatura de „Piteşteanul”. În 1984, prin votul Colegiului Electoral al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, fiind înscăunat în acelaşi an, în ziua de 2 decembrie. De atunci şi până în prezent, PS Gherasim a avut o intensă activitate pastoral – misionară, dar şi culturală.

În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009 s-a luat hotărârea ridicării Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfințitul Părinte Gherasim la rangul de Arhiepiscop al Râmnicului.

Pentru întreaga Sa activitate, ca o încununare, dar şi o înnobilare, Ministerul Culturii şi Cultelor i-a acordat în anul 2005, diploma de excelenţă pentru întreaga activitate depusă în slujba restaurării monumentelor din Eparhie.

(Sursa: arhiram.ro)