07.03.2012 – Programul Tainei Sfântului Maslu în Mitropolia Olteniei

Evenimente

Slujbe pentru folosul credincioşilor din Dolj şi Vâlcea
Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor este marcat în catedralele şi bisericile din Mitropolia Olteniei prin oficierea Sfintei Taine a Maslului, după un program bine stabilit, spre folosul credincioşilor. La Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnic, programul liturgic a început din seara zilei de duminică, 4 martie.
 

 
Evenimentele închinate Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, stabilite după rânduiala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost primite cu bucurie de credincioşii din Mitropolia Olteniei. Folosul duhovnicesc al Tainei Sfântului Maslu a fost corelat în această perioadă cu slujbele specifice Postului Mare. În felul acesta, credincioşii din parohiile Mitropoliei Olteniei vor avea posibilitatea să se roage, alături de arhierei şi preoţi, pentru tămăduirea sufletului şi a trupului, pentru cei ce sunt în suferinţe şi „pentru tot sufletul creştinesc cel necăjit şi întristat” (Rugăciunea de la Litie).
Programul liturgic în catedralele chiriarhale şi paraclisele mitropolitane
La Craiova, Taina Sfântului Maslu a fost rânduită, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în catedralele chiriarhale şi la celelalte paraclise mitropolitane, în fiecare săptămână, de luni până vineri. Astfel, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie”, Sfânta Taină a Maslului a fost rânduită pentru ziua de vineri. După fiecare slujbă, părinţii slujitori, în frunte cu părintele protos. Vladimir Dărângă, mare eclesiarh al sfântului lăcaş, au rânduit câte un cuvânt de învăţătură pe diferite teme teologice. La Catedrala „Madona Dudu”, Sfântul Maslu se săvârşeşte miercuri, la Paraclisul „Sfânta Treime”, în fiecare zi de luni, la Biserica „Sfântul Gheorghe” – marţi, şi la Paraclisul „Sfântul Ilie”, în fiecare joi. De asemenea, toate bisericile de enorie din cuprinsul eparhiei au rânduită Taina Sfântului Maslu în câte o zi a săptămânii.
În după-amiaza zilei de duminică, 4 martie, după slujba Vecerniei, la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a fost săvârşită slujba Sfântului Maslu de către un sobor de preoţi, în frunte cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Sfântul Maslu va fi oficiat în această perioadă la Catedrala „Sfântul Nicolae” în fiecare vineri, după Sfânta Liturghie, şi în fiecare duminică, după slujba Vecerniei. În toate duminicile din Postul Mare, la slujba Sfântului Maslu vor participa şi părinţi duhovnici de la mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului.
Maslu şi cateheză în Parohia Călimăneşti I
În Parohia Călimăneşti I, Taina Sfântului Maslu a completat programul slujbelor închinate primei săptămâni din Postul Mare, fiind urmată de o cateheză, susţinută de tânărul seminarist Bogdan Neacşu, elev în anul IV la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. La slujbă au fost prezenţi pr. Ionuţ Rădulescu, responsabil pentru catehizarea parohială în cadrul Protoieriei Râmnicu Vâlcea, şi pr. Mihail Pretorian, inspector pentru catehizarea parohială în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului. Părintele inspector le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre necesitatea realizării în cadrul bisericilor parohiale a activităţilor de catehizare a copiilor, tinerilor şi adulţilor: „În zilele noastre, mulţi oameni, fără să excludem copiii şi adolescenţii, suferă din cauza pierderii propriului „eu”, a sensului şi a valorilor existenţei lor. Sensul vieţii devine stins şi primitiv, iar stimulul vieţii, inert şi veştejit. Experienţa harică a nevoitorilor mărturiseşte că fără legătura interioară cu Dumnezeu lipseşte sentimentul plinătăţii existenţiale, se surpă pilonii şi scopurile vieţii”. (Sursa : Editia de Oltenia a ziarului Lumina)