La Centrul Social Mitropolit Firmilian din Craiova a fost semnat protocolul de cooperare pentru implementarea unui proiect pilot în România
În sala de conferinţe a Centrului Social Mitropolit Firmilian din Craiova a avut loc astăzi masa rotundă cu tema: “Parteneri sociali în reţeaua de suport pentru reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenţie”. În cadrul evenimentului a fost semnat Protocolul de cooperare al Reţelei de Suport în domeniul promovării economiei sociale pentru facilitatarea reintegrării sociale a persoanelor eliberate din detenţie. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului “Strategia de ocupare şi calificare prin învăţare şi activităţi pentru libertate” POSDRU/69/61/S/32801. Proiectul reuneşte opt instituţii partenere: 3 din România şi anume, Administraţia Naţonală a Penitenciarelor, Federaţia Filantropia şi Patriarhia Română, şi 5 din Italia – Oficiul de Executare Penală Externă din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Politicilor Sociale, Institutul Regional de Cercetare din Lombardia, Asociaţia Obiettivo Lavoro şi Uniunea Departamentelor pentru Politici Socio-Sanitare şi Muncă. Printre cei prezenţi la masa rotundă îi amintim pe părintele Dorel Moţoc, consilier patriarhal, Ina Rizoaica, coordonator de proiect din partea Federaţiei Filantropia, comisar Adrian Becheanu, directorul Penitenciarului din Craiova.
Asociaţia Vasiliada în sprijinul persoanelor eliberate din detenţie
Proiectul, în valoare de 18.391.120 de lei, se desfăşoară pe parcursul a 36 de luni, din octombrie 2009 până în septembrie 2012, şi este finanţat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). “În cadrul acestui proiect, Asociaţia Vasiliada, patronată de Mitropolia Olteniei, a fost selectată pentru a înfiinţa la Craiova o întreprindere socială în domeniul panificaţiei, unde urmează să lucreze persoane care se eliberează din sistemul de detenţie şi care, în perioada în care s-au aflat în detenţie la Penitenciarul Craiova, au beneficiat de cursuri de formare profesională în meseriile de brutar şi patiser. Este un proiect pilot implementat de Agenţia Naţională a Penitenciarelor şi de Federaţia Filantropia, alături de alţi parteneri din Italia”, ne-a comunicat părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada. Părintele Stănulică a mai explicat că, prin acest proiect, Biserica încearcă să vină în ajutorul celor aflaţi în nevoie. „Ne propunem să lucrăm cu foşti deţinuţi care au fost calificaţi în sistemul de detenţie, astfel încât să îi ajutăm să ducă o viaţă responsabilă din punct de vedere social, să aibă un loc de muncă şi în felul acesta să se reintegreze social. Nu este primul proiect pe care Asociaţia Vasiliada şi Arhiepiscopia Craiovei îl desfăşoară în beneficiul deţinuţilor sau al persoanelor care s-au aflat în sistem de detenţie, însă este primul proiect în care Asociaţia Vasiliada abordează această idee de economie socială, de a crea o întreprindere în care să lucreze foşti deţinuţi”, a adăugat părintele Adrian Stănulică.
Părintele Dorel Moţoc, Consilier Patriarhal, a mărturisit că acordul de parteneriat semnat la Craiova reprezintă un exemplu de comuniune între instituţii şi organizaţii nonguvernamentale, pentru a duce la îndeplinire un proiect de ajutorare a semenilor. “Rolul acordului de parteneriat care se încheie nu este unul doar simbolic, ci este unul efectiv lucrativ. Cred că ceea ce se întâmplă la Craiova reprezintă un nou model, un nou exemplu de cum ştie comunitatea, unită în jurul Bisericii, să vină în sprijinul celor care sunt în nevoie şi de cum ştie Biserica să adune în curtea ei şi să îndrume mai multe organizaţii şi instituţii către îndeplinirea aceluiaşi obiectiv. Este un exemplu de ceea ce înseamnă să te faci mesagerul cuvântului lui Dumnezeu. Dumneavoastră vă faceţi mâna întinsă pe care Dumnezeu o dă celor care sunt căzuţi şi celor care vor să se ridice. De aceea acordul este unul destul de important. Dumnezeu să vă ajute, să binecuvinteze această lucrare frumosă şi sfântă şi să fie un model care să aducă şi pe alţii la această masă”, a fost mesajul consilierului patriarhal, părintele Dorel Moţoc. Reprezentanţii Federaţiei Filantropia au precizat că întreprinderea socială va intra în funcţiune la Craiova în lunile iulie-augut ale acestui an şi că, deşi pentru început vor fi angajate cinci persoane eliberate din detenţie, în viitor activitatea se va extinde. “În timp, se vor putea angaja până la 18 persoane”, a explicat Ina Rizoaica, coordonator de proiect din partea Federaţiei Filantropia.