22.03.2012 – Proiect pentru angajarea persoanelor fără adăpost la Centrul „Sfântul Vasile cel Mare” din Craiova

Relatari


Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost „Sfântul Vasile cel Mare”, patronat de Mitropolia Olteniei, prin Asociaţia Vasiliada, derulează un proiect prin care oferă consiliere şi mediere profesională celor care sunt găzduiţi în acest aşezământ. Proiectul se desfăşoară cu fonduri de la Consiliul Local al municipiului Craiova, Asociaţia Vasiliada şi Arhiepiscopia Craiovei. “Până la 1 mai 2015 proiectul este în perioada de sustenabilitate, ceea ce înseamnă că, în această perioadă, toţi cei trei parteneri vin cu o contribuţie stabilită”, a declarat preotul Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului “Sfântul Vasile cel Mare”. Părintele a explicat că, până la acest moment, 43 de persoane au fost consiliate în vederea găsirii unui loc de muncă, jumătate dintre acestea fiind angajate în domenii precum construcţii, croitorie şi salubritate.
Asistenţii sociali se interesează de integrarea foştilor beneficiari
Părintele Pârvănescu ne-a comunicat că specialiştii din cadrul centrului fac tot posibilul pentru a-i spijini pe cei fără locuinţă, care nu au venituri pentru a se întreţine. „De îndată ce o persoană a ajuns la aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare”, beneficiază de tot sprijinul nostru. O echipă de specialişti desfăşoară o anchetă socială, pentru a se identifica nevoile acelei persoane, după care se realizează planul individualizat de servicii şi, după o perioadă de şase luni sau un an, în funcţie de rezultatele anchetei sociale, specialiştii centrului intervin pe fiecare segment în parte, pentru nevoile beneficiarului şi încearcă să găsească o rezolvare”, ne-a spus părintele Sorin Pârvănescu. Părintele a explicat că, şi după ce o persoană părăseşte aşezământul, asistenţii sociali se interesează de condiţia acesteia şi se îngrijeşte ca fostul beneficiar să se integreze cât mai bine în societate, la locul de muncă obţinut. „Urmează o perioadă de monitorizare. Timp de trei luni, asistenţii sociali se interesează de situaţia acestuia, mergând şi discutând cu angajatorul, cu fostul beneficiar al centrului, pentru o cât mai bună integrare”, a subliniat coordonatorul Centrului „Sfântul Vasile cel Mare”.
Înfiinţat în anul 2009, la iniţiativa Asociaţiei Vasiliada, în parteneriat cu Consiliul Local Craiova, prin Programul de Interes Naţional 2006 al Ministerului Muncii, aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” este un sprijin real pentru persoanele fara locuinţă. Amenajat intr-un imobil al Consiliului Local Craiova, centrul are o capaciatate de 52 de locuri.
Timp de maxim un an, persoanele care au nevoie de un adăpost, cu domiciliul în Craiova, primesc aici găzduire, îngrijire, consiliere în vederea reintegrării sociale, a combaterii discriminării, accesarea unor cursuri de calificare/recalificare.