În cea de-a patra săptămână din Postul Sfintelor Paşti, credincioşii gorjeni au putut participa la mai multe întâlniri duhovniceşti, ziditoare de suflet. Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), filiala „Sfântul Irodion de la Lainici” din Târgu Jiu, a organizat ediţia a XIX-a a Serilor filocalice.
În perioada 20-21 martie, la Târju Jiu, s-a desfăşurat un eveniment religios cu tradiţie, sub genericul „Filocalia”. Ediţia a XIX-a a „Serilor filocalice” a fost organizată de ASCOR Târgu Jiu, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi în parteneriat cu: Protopopiatele Târgu Jiu Sud şi Nord, Consiliul Judeţean Gorj, Casa de Cultură a Sindicatelor, Şcoala Populară de Artă, U.J.C.N.S.L.R. Frăţia.
Cele două întâlniri de săptămâna aceasta au avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Astfel, marţi seara monahul Calist de la Mănăstirea Lainici, a conferenţiat pe tema: „Monahismul-o provocare pentru lumea de azi”, iar miercuri seara, părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului (judeţul Prahova), a vorbit despre: „Bucuria de a fi părinte şi bucuriile familiei”.
„Fiecare vârstă are frumuseţea ei”
În prelegerea sa, părintele Nicolae Tănase a descris o fărâmă din activitatea ziditoare pe care o desfăşoară în Valea Screzii, ilustrând „locul cuvenit familiei în societatea actuală”: „Familia este cea care creează ambianţa, armonia. Este nevoie să descoperim vechile valori ale familiei creştine. Am distrus simplitatea de odinioară, fără a aşeza ceva în schimb. Tinerii ar trebui încurajaţi mai mult spre o iubire curată, întemeierea de familii creştine, cu mulţi copii. Avem datoria să creştem copii sănătoşi şi bine educaţi. Fiecare vârstă are frumuseţea ei şi trebuie trăită. Copilul trebuie să-şi trăiască copilăria, adolescentul trebuie să-şi petreacă adolescenţa, tânărul să-şi trăiască tinereţea, căsătoritul, ambianţa de familie. Dacă lăsăm tinerii să facă orice şi oricum, acest lucru va însemna o mare răzbunare a tot ceea ce este în noi. Dumnezeu a lăsat femeia fină, a modelat-o într-un anumit fel, dacă-şi va pierde fineţea nu va mai avea cu cine sa se căsătorească! Dacă nu păstrezi ceea ce este necercetat, necucerit în tine, nu te mai căsătoreşti, nu mai trezeşti interes. Gândirea de acum nu este sănătoasă: un copil este prea puţin, doi copii înseamnă prea mult, ar trebui unul şi jumătate. Rostul în viaţă se descoperă prin păstrarea legăturii fireşti cu Biserica.”.
La finalul fiecărei seri, publicul a fost încântat de minunatele voci ale coralei Bisericii „Sfinţii Apostoli”, care a interpretat cântări bisericeşti şi colinde pascale, precum şi de Ansamblul de datini şi obiceiuri „Tisa” din Tismana, coordonat de prof. Angelica Mirea.
(Sursa: Ediţia de Oltenia a ziarului Lumina)