29.03.2012 -Sfântul Irodion de la Lainici, ocrotitorul Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare

Relatari


Conducerea Spitalului de Psihiatrie din localitatea doljeană Poiana Mare a hotărât ca “Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici” să devină ocrotitorul acestei unităţi medicale, iar ziua de 3 mai, data de pomenire a sfântului, să devină zi de sărbătoare pentru instituţie.
Sfântul Irodion a fost canonizat anul trecut, pe 1 mai, iar managerul spitalului, Virginia Dianu, a explicat că decizia a fost luată după un pelerinaj făcut la Mănăstirea Lainici de către o parte din angajaţi. “Printr-o hotărâre a Comitetului director s-a stabilit ca data de 3 mai să devină ziua Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare. Această hotărâre este urmare a unui pelerinaj pe care l-am făcut, împreună cu un grup de salariaţi, la Mănăstirea Lainici, unde ne-am închinat cu toţii la moaştele Sfântului Irodion. În acel moment am trăit cu adevărat sentimentul că relaţia dintre mine şi Dumnezeu este o relaţie între mine şi Tatăl meu. După ce m-am întors în unitate, am discutat cu colegii din Comitetul director şi le-am spus că mi-aş dori să simtă şi ei acelaşi lucru pe care l-am simţit eu în acel moment, în acea minunată mănăstire, şi anume că Sfântul Irodion trebuie să devină ocrotitorul unităţii unde ne desfăşurăm activitatea şi unde trăiesc alături de noi 500 de pacienţi”, a declarat Virginia Dianu, managerul Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare. Managerul a precizat că, în fiecare an, la data de 3 mai, se vor desfăşura, pe lângă slujbe religioase, activităţi culturale şi sportive, pentru a marca această zi de sărbătoare.
Sfântul Irodion este şi protectorul bisericuţei din lemn care se află în construcţie, în curtea spitalului. Părintele Tinel Dudău, care slujeşte în această unitate spitalicească, a precizat că ridicarea bisericii va fi finalizată anul acesta, urmând ca anul viitor să fie realizate lucrările de interior. “Anul trecut a fost pusă piatra de temelie pentru o bisericuţă aflată în incinta spitalului, acesta fiind primul lăcaş din ţară ce şi-a pus piatra de temelie sub purtarea de grijă a Sfântului Irodion. Ne bucurăm că din acest an, ziua de 3 mai va deveni zi sfântă pentru acest spital, pentru conducere, personal şi pacienţi”, a adăugat preotul Tinel Dudău.