30.03.2012 – Slujbele Postului Mare în Mitropolia Olteniei: Rugăciune şi meditaţie în miercurea Canonului celui Mare

Relatari
În cea de a cincea săptămână a Postului Sfintelor Paşti, miercuri, 28 martie, slujitorii catedralelor chiriarhale, bisericilor de mir şi mănăstirilor din Mitropolia Olteniei au săvârşit, după tipicul bisericesc, rânduiala Canonului celui  Mare, al Sfântului Andrei Criteanul. La Craiova, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele protos. Vladimir Dărângă.
În perioada Postului Sfintelor Paşti, mai precis în cea de a cincea săptămână, Sfânta noastră Biserică a rânduit săvârşirea integrală a Canonului celui Mare. Este o rânduială cu totul deosebită, încărcată de simboluri, o adevărată retrospectivă a iconomiei mântuirii. În Mitropolia Olteniei momentul a fost marcat în toate locaşurile de cult, sute de credincioşi împărtăşindu-se de învăţăturile desprinse din cântările şi textele liturice ce alcătuiesc această slujbă.
Catedrala chiriarhală din Craiova a devenit, pentru aproximativ trei ceasuri, neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi, veniţi aici la rugăciune din toate părţile oraşului. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei, în frunte cu părintele protos. Vladimir Dărângă. La final, părintele Adrian Sprâncenatu a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestei slujbe în liturgicul Bisericii Ortodoxe. Programul liturgic a continuat şi vineri seară, prin oficierea Deniei Acatistului Bunei Vestiri.
La Râmnicu Vâlcea, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit alături de un sobor de preoţi şi diaconi în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”. La final, PS Părinte a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat semnificaţiile duhovniceşti şi teologice ale Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. „Fără rugăciune şi pocăinţă nu ne putem bucura de Înviere. Canonul este o meditaţie biblică, pentru că aşa cum aţi văzut, Sfântul Andrei ne aduce aminte prin aceste tropare, aceste rugăciuni, pilde de pocăinţă atât din Vechiul Testament cât şi din Noul Testament. Acest canon ne pune în faţă aceste personaje tocmai pentru a conştientiza şi noi, că, oameni fiind greşim, dar trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, trebuie să ne cerem iertare faţă de Dumnezeu şi faţă de oamenii cărora le-am greşit. Pe de altă parte, acest canon reprezintă şi o nădejde că Dumnezeu ne iartă păcatele, aşa după cum am văzut în cele din urmă rugăciuni ale Canonului, că Hristos Domnul  a iertat pe contemporanii săi, dar mai ales îi iartă pe toţi cei care se întorc cu dragoste şi cu pocăinţă la El”, a spus PS Părinte.
La Severin, credincioşii au participat în număr mare la slujba Canonului, săvârşită în Paraclisul episcopal „Naşterea Maicii Domnului”, de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Şi în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, Canonul Sfântului Andrei Criteanul a adunat numeroşi credincioşi la rugăciune. Preasfinţitul Părinte Sebastian a slujit la Biserica „Sfinţii Apostoli” din oraşul Caracal.
(Sursa: Editia de Oltenia a ziarului Lumina)