Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a susţinut vineri, 6 aprilie, conferinţa duhovnicească „Învierea Domnului, speranţa noastră într-o lume secularizată”. Evenimentul religios care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Căminului preoţesc „Renaşterea”, a încheiat seria întâlnirilor duhovniceşti organizate în Postul Sfintelor Paşti de către Asociaţia Studenţilor Creştin – Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Craiova.
Peste o sută de credincioşi craioveni, majoritatea studenţi, au participat la conferinţa susţinută de IPS Părinte Mitropolit Irineu, la invitaţia membrilor ASCOR Craiova, la Căminul preoţesc „Renaşterea”. În cuvântul rostit, IPS Părinte a vorbit celor prezenţi despre credinţă, ca singura salvare într-o lume asaltată de ispite şi secularizare. „Credinţa şi lepădarea de sine, într-o epocă secularizată ca a noastră, este absolut necesară. Există în noi o forţă care ne poartă, uneori chiar fără să conştientizăm, spre locul şi momentul Învierii. Este adevărat că toţi vom muri şi vom învia, indiferent dacă suntem credincioşi sau nu, însă unii înviază spre viaţa veşnică, iar alţii spre osândă veşnică. Chiar dacă Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a jertfit pentru toţi, nu toţi vom primi cununa neveştejită a Împărăţiei Cerurilor, care ne este oferită numai în urma ostenelilor pe calea credinţei şi a faptelor bune”, a spus ISP Părinte.
„Avem mugurii Învierii în fiinţa noastră”
Mitropolitul Olteniei a subliniat că omul, prin însuşi actul creării sale de către Dumnezeu, are în fiinţa sa „mugurii Învierii”. „Învierea este cu adevărat piatra de temelie a edificiului pe care s-a zidit viaţa noastră. Omenirea nu poate niciodată să neglijeze acest fundament, pentru că ea se regăseşte în noi. Învierea se regăseşte în noi. Avem mugurii Învierii în fiinţa noastră, atât prin actul creaţiei, cât şi prin Taina Sfântului Botez. Aşadar, să reactivăm aceşti muguri ai Învierii, făcându-ne, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, asemenea «grâului care trebuie să putrezească în pământ şi după aceea să dea rod bogat». Pentru că noi, prin Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, suntem chemaţi la o Împărăţie a Luminii. Învierea este cu adevărat Împărăţia lui Dumnezeu ce ni se deschide în Sfânta Liturghie. Când preotul sau episcopul spune «Binecuvântată este Împărăţia Tatălui, şi a Fiului, şi a Sfântului Duh», deodată ne poziţionează într-o stare de apropiere de Dumnezeu, într-o stare de unire cu Părintele Ceresc, într-o stare de fericire veşnică”, a adăugat IPS Părinte Mitropolit Irineu.