20.04.2012 – Sărbătoarea severinenilor în Săptămâna Luminată: Hram în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Relatari

 
Credincioşii creştini din Drobeta Turnu Severin s-au adunat în comuniune joi, 19 aprilie, la hramul Catedralei Episcopale din municipiu, „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, prăznuit în Săptămâna Luminată. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 
 
Sărbătoarea severinenilor a început încă de miercuri seara, prin săvârşirea Vecerniei cu Litie în Paraclisul Catedralei Episcopale. Joi, la primele ore ale dimineţii, alaiul părinţilor slujitori a pornit în procesiune cu icoana Învierii Domnului şi cea a Sfântului Gheorghe, de la sediul Centrului Eparhial spre Catedrala episcopală. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în pridvorul sfântului locaş de către IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.  Din sobor au făcut parte şi: Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
 „Numai prin Înviere vom putea intra în Împărăţia Cerurilor”
La finalul Sfintei Liturghii, toţi cei prezenţi s-au putut bucura de cuvântul de învăţătură rostit de IPS Irineu. Totodată IPS Părinte a explicat aşezarea prăznuirii Sfântului Gheorghe în Săptămâna Luminată: „Cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ne aflăm şi anul acesta în număr mare, ierarhi, preoţi, călugări şi credincioşi, la praznicul acestui sfânt. Cinstim după cuviinţă pe acest mucenic, ocrotitor al credincioşilor şi mijlocitor întru împlinirea cererilor poporului binecredincios. Această serbare este aşezată în săptămâna plină de lumină a Învierii Domnului Hristos, când toate s-au umplut de slava cerească, după cum spun cântările noastre. Sărbătoarea Învierii este foarte importantă pentru viaţa noastră, căci Îl vedem pe Mântuitorul Hristos şi înviem împreună cu El. De aceea suntem conştienţi că numai prin Învierea Sa vom putea intra în Împărăţia Cerurilor”. Mitropolitul Olteniei a făcut referire şi la textul pericopei evanghelice, despre „Convorbirea Mântuitorului Hristos cu Nicodim”: „În Evanghelia de astăzi, Nicodim Îl întreabă pe Mântuitorul cum este posibil să intre cineva în Împărăţia Cerurilor. El înţelege că Domnul e Învăţător şi că minunile Sale sunt cu totul deosebite, dar nu pătrunde cu raţiunea omenească în gândirea divină. Mântuitorul îi spune că de nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor. El  îi spune că naşterea de sus este legată de Sfântul Botez, prin care noi devenim copii ai Tatălui Ceresc şi moştenitori ai Împărăţiei Sale. Cu acest botez a fost botezat şi Sfântul Mucenic Gheorghe, lăsându-se pătruns de razele dumnezeirii, ca o pâine euharistică. În această stare L-a mărturisit pe Hristos până la martiriu, propovăduind credinţa care l-a pătruns până în suflet”. 
Sfântul Gheorghe „este o proclamare a prezenţei lui Dumnezeu în lume”
În finalul cuvântului său, IPS Părinte Irineu i-a îndemnat pe credincioşi să se facă următori ai credinţei arătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul catedralei şi al oraşului Severin: „Asemenea Marelui Mucenic Gheorghe şi noi suntem chemaţi să sfinţim locul în care ne aflăm şi să-L mărturisim pe Domnul Iisus Hristos. Când pronunţăm cuvintele lui Dumnezeu, iese şi iradiază din noi o sfinţenie ce se răsfrânge asupra întregii creaţii. De aceea, lumea este plină de sfinţi, pentru că se împărtăşesc din Trupul şi Sângele Domnului. Noi suntem cuprinşi în timpul acesta relativ, care este în stăpânirea lui Dumnezeu, dar omul credincios şi evlavios trece dincolo de timp, căci Dumnezeu îl cheamă în prietenia Lui. Aşa este Sfântul Gheorghe, a cărui mărturie este o proclamare a prezenţei lui Dumnezeu în lume, atât prin numele pe care îl poartă credincioşii, cât şi prin martiriul său”.  
După ce ierarhii au binecuvântat pe credincioşi, procesiunea cu icoanele Învierii Domnului şi a Sf. Mare Mucenic Gheorghe a continuat, de la Catedrala episcopală, înapoi spre Centrul Eparhial.
Bucuria pascală a fost încununată de imnurile de laudă interpretate de corul ,,Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. 
Sfântul Gheorghe, ocrotitorul mehedinţenilor
Credincioşii severineni au trăit intens bucuria momentelor de prăznuire, participând alături de părinţii slujitori la rugăciunea Sfintei Liturghii:
„Pentru mine Sfântul Gheorghe este un model viu de trăire şi de mărturisire a Domnului Hristos. În fiecare an îl cinstim ca pe un părinte şi îl rugăm să mijlocească pe lângă Sfânta Treime mântuirea noastră. Liturghia de astăzi a fost una cu totul deosebătă şi ne-a umplut sufletele de bucurie” – Iona Popasu, 65 de ani, pensionară.
„Dumnezeu m-a ajutat să vin astăzi la această slujbă. Sunt de departe şi în fiecare an am încercat să ajung pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu şi pentru a-l ruga pe Sfântul Gheorghe de sănătate” – Nicolae Preda, 57 de ani, inginer.
„Noi, cei din Severin, îl avem pe Sfântul Gheorghe ca ocrotitor şi mijlocitor în rugăciune. Sunt bucuroasă ca sărbătoarea sa a fost aşezată în Săptămâna Luminată, ca mulţumire pentru faptele sale de sfinţenie şi credinţă” – Paulina Ion, 45 de ani, educator.
 

Sursa: editia de Oltenia a ziarului Lumina