21.04.2012 – Izvorul Tămăduirii, sărbătorit în Arhiepiscopia Craiovei: Hram de tradiţie la Mănăstirea Maglavit

Relatari

 
Praznicul Izvorul Tămăduirii a adunat sute de credincioşi la Mănăstirea Maglavit, în judeţul Dolj. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

 

       Programul slujbelor religioase din Săptămâna luminată a culminat în Arhiepiscopia Craiovei cu praznicul Izvorului Tămăduirii, sărbătorit de câteva sute de credincioşi la Mănăstirea Maglavit. După tradiţie, în mijlocul lor a liturghisit IPS Părinte Irineu care a rostit la final cuvânt de învăţătură. Părintele nostru mitropolit a subliniat faptul că Sfânta Euharistie şi Sfântul Botez reprezintă cele două medicamente ale nemuririi: „Când vorbim despre Izvorul Tămăduirii ne gândim la vindecarea bolilor noastre sufleteşti şi trupeşti. Cine Altul poate fi izvor al vindecărilor noastre, dacă nu Mântuitorul Hristos?  El vede suferinţa în sufletul şi în trupul nostru încă de la prima ei manifestare şi o vindecă dacă noi avem credinţă. Prin urmare, sărbătoarea de astăzi este a vindecărilor, deoarece Acela care S-a răstignit pe Cruce ne-a vindecat prin Sângele şi Apa scurse din coasta Lui rănită. Sângele este Sfânta Împărtăşanie, iar Apa este Sfântul Botez. În aceste două elemente noi putem găsi medicamentele mântuirii”. Totodată, IPS Părinte a precizat că Sfânta Liturghie constituie izvorul vieţii noastre duhovniceşti şi calea prin care putem dobândi mântuirea: „De la Sfânta Liturghie pornesc toate darurile cele bogate şi bunătăţile cele mai mari pe care Dumnezeu ni le poate da. De aceea, duminica este ziua Sfintei Liturghii, atunci când credincioşii vin la Biserică pentru a se bucura de comuniunea euharistică a sfinţilor. De la Sfânta Liturghie se sfinţeşte agheasma. Mâna preotului care a fost consacrat în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşeşte Sfânta Jertfă şi totodată sfinţeşte şi agheasma. Aşadar, Izvorul Tămăduirilor de la Sfânta Liturghie se revarsă în agheasmă. Mâna care binecuvintează pâinea şi vinul şi ele se prefac în Sângele şi Trupul Mântuitorului Hristos, aceeaşi mână binecuvintează şi apa care se face agheasmă ce alungă duhurile necurate şi ne sfinţeşte viaţa”.

 
            În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ştefan Baciu a primit Taina Hirotoniei întru preot pe seama Parohiei Greceşti, din Protoieria Băileşti. judeţul Dolj. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.
            Mănăstirea Maglavit serbează ca al doilea hram praznicul „Izvorului Tămăduirii”, primul fiind „Naşterea Maicii Domnului.