25.04.2012 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe în Arhiepiscopia Craiovei: Liturghie arhierească în oraşul Băileşti

Relatari

 
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, „Purtătorul de biruinţă” a adunat sute de credincioşi în centrul oraşului doljean Băileşti. Cu acest prilej, Înalt Prasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, pe o esplanadă special amenajată.

 
       Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit în fiecare an de locuitorii oraşului Băileşti ca ocrotitor al cetăţii şi rugător către Dumnezeu pentru biruinţa asupra ispitilor. Praznicul său a fost pregătit cu multă osteneală de preoţii băileşteni. În acest sens a fost amenajată o esplanadă în centrul oraşului pe care IPS Părinte Irineu, invitat special la eveniment, a oficiat Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi. Înainte de slujbă, IPS Părinte Mitropolit a sfinţit icoana Sfântului Mare Mucenic, sculptată în lemn de nuc de unul din fii oraşului, care a fost aşezată apoi spre închinare în centrul localităţii. 
„A preferat să sufere şi chiar să moară decât să se lepede de adevăratul Dumnezeu”
 
       În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei religioase, IPS Părinte Irineu a vorbit despre faptele de sfinţenie, credinţa şi curajul de care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a dat dovadă înaintea morţii. „El a trăit în părţile Palestinei, în Israelul de astăzi. De la părinţii săi a primit credinţa creştină şi învăţătura cea adevărată a Mântuitorului Hristos. Datorită calităţilor sale deosebite, sfântul a ajuns mare general în armata împăratului Dicoleţian. Era apreciat pentru faptele sale de vitejie şi pentru iscusinţa sa în luptă. De fiecare dată însă, Gheorghe, ostaşul lui Hristos, mergea la război cu Sfânta Cruce în suflet. Fiind prigonit pentru credinţa sa şi obligat să jertfească idolilor, sfântul a preferat să sufere şi chiar să moară, decât să se lepede de adevăratul Dumnezeu”, a spus IPS Părinte. Totodată, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe băileşteni pentru hotărârea de a statornicii hramul Sfântului Gheorghe ca moment aniversar al oraşului: „Dintre toţi sfinţii Bisericii noastre l-aţi ales ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca unul care însumează o mulţime de virtuţi, calităţi şi fapte deosebite de sfinţenie. El este un mare mijlocitor şi rugător înaintea lui Dumnezeu, aşa cum ne spune Sfânta Scriptură «Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui» (Ps. 67, 36). El este cu adevărat făcător de minuni, atât în viaţa lui, în mucenicia lui, cât şi după ce a trecut la cele veşnice, rămânând în istorie, în calendar şi în viaţa noastră ca unul care ne ascultă permanent în rugăciuni şi în cererile noastre. De aceea, sărbătoarea sa ne aduce, după Sfânta Înviere, multă lumină şi binecuvântare duhovnicească”. La final, IPS Părinte Mitropolit Irineu i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi şi i-a îndemnat să-l urmeze în credinţă şi faptă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

(Diac. Ionita Apostolache)