29.04.2012 – Mii de credincioşi din Oltenia s-au închinat la moaştele Sfântului Calinic

Relatari

 
Câteva mii de credinciosi s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Calinic, care se află de sâmbătă seara la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova. Sfintele moaşte au fost aduse de la Mânăstirea Cernica, de o delegatie condusă de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în calitate de delegat al PF Părinte Patriarh Daniel.

       La sosire a fost săvârsită o slujba de Te Deum, după care, moaştele au fost depuse pe o esplanadă special amenajată în faţa Catedralei mitropolitane, alături de moaştele Sfintilor Nifon, Tatiana, Serghie şi Vah. A urmat săvârşirea slujbei de Priveghere si slujba Sfintei Liturghii, începând cu miezul nopţii.
       Astăzi, 29 aprilie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor format din 12 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR. Au slujit: IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

       La finalul Sfintei Liturghii, IPS Laurentiu a rostit un cuvânt în care a detaliat câteva  învăţături reieşite din Evanghelia acestei duminici, închinată femeilor mironosiţe. La rândul său, IPS Irineu a exprimat bucuria prilejuită de prezenţa sfinţitoare şi tămăduitoare a moaştelor Sfântului Calinic pentru credincioşii din întreaga Oltenie.
       Tot cu acest prilej, IPS Irineu a dăruit din partea Mitropoliei Olteniei o icoană Catedralei mitropolitane Sfântul Dumitru din Craiova, reprezentând pe cei doi sfinţi care se vor intâlni la Mânăstirea Lainici, joi, 3 mai: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfântul Cuvios Irodion. De asemenea, PS Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul a dăruit Mitropoliei Olteniei o icoană cu Sfântul Calinic, din partea PF Părinte Patriarh Daniel.
       Momentele liturgice s-au încheiat în seara zilei cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu şi slujba de Priveghere (Vecernia cu Litie, Utrenia şi Acatistul Sfântului Calinic).
       Moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica vor rămane la Catedrala din Craiova până mâine după amiază (30 aprilie), după care vor pleca spre Arhiepiscopia Râmnicului. Ele vor rămâne la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea până miercuri, 2 mai, apoi vor pleca la ctitoria Sfântului Calinic, Manăstirea Frăsinei. Joi, 3 mai, în ziua de prăznuire a Sfântului Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfântului Calinic, sfintele moaşte vor fi duse la Lainici. Vineri se vor afla în Episcopia Severinului si Strehaiei, la Paraclisul episcopal din Drobeta Turnu Severin, iar de vineri seara, până sambătă, 5 mai, vor face un ultim popas în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, la Mânăstirea Clocociov.
 

                                                 Gheorghe Cioiu