02.05.2012 – Moaştele Sfântului Calinic în Arhiepiscopia Râmnicului: Priveghere şi comuniune euharistică în vechiul scaun episcopal

Relatari

 
După 162 de ani de la întronizarea în scaunul de Episcop al Râmnicului Noul Severin, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a întors acasă. Moaştele Sfântului, însoţite de delegaţia condusă de Înaltpreasfintitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, au sosit în Arhiepiscopia Râmnicului, în după amiaza zilei 30 aprilie.

 
       Racla cu Sfintele Moaşte a fost întâmpinată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea luni, în jurul orei 18,00, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, însoţit de un numeros sobor de  preoţi, diaconi, monahi şi monahii. Alaiul a fost însoţit de autorităţi locale, personalităţi ale vieţii culturale, elevi seminarişti şi sute de credincioşi din oraş şi din împrejurimi.
       După primirea oficială, Sfintele Moaşte au fost purtate în procesiune pe străzile oraşului, până la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, unde au fost întâmpinate de Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. După slujba Te Deum au fost aşezate la loc de cinste, spre închinare, într-un baldachin poziţionat în faţa Catedralei arhiepiscopale.

 
                                        Sfântul Calinic s-a întors acasă
 
       În cuvântul rostit la primirea raclei cu moaştele Sfântului Calinic, IPS Părinte Gherasim şi-a exprimat emoţia şi a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi IPS Părinte Irineu pentru această mare bucurie. „Am aşteptat cu emoţie sfântă această mângâiere duhovnicească a Sfântului Ierarh Calinic în eparhia pe care a îndrumat-o spre cunoaşterea şi iubirea lui Dumnezeu, prin activitatea ctitoricească, prin rânduielile pe care le-a aşezat sfintelor noastre mănăstiri, prin purtarea de grijă faţă de slujitorii sfintelor altare, pentru pregătirea cărora a reorganizat învăţământul teologic, a reînfiinţat tipografia, oferindu-le ajutor în slujire şi misiune, prin cărţi de cult şi de zidire duhovnicească. Sfântul Ierarh Calinic rămâne în conştiinţa Bisericii prin sfinţenia vieţii sale, prin multele sale fapte de milostenie, prin bunătatea şi blândeţea sa, prin rugăciunile sale tămăduitoare de boli trupeşti, prin viaţa ascetică trăită în rugăciune neîncetată, post şi priveghere, fiind învrednicit de către Preamilostivul Dumnezeu cu darul facerii de minuni şi al vindecării de boli. Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru că a binecuvântat pelerinajul cu racla moaştelor Sfântului Ierarh Calinic, mulţumim Inalt Preasfinţiei Voastre, pentru iniţiativa de mângâiere a fiilor duhovniceşti din Mitropolia Olteniei, prin aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Calinic, dar şi ierarhilor, preoţilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor participanţi la aceste momente duhovniceşti”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului.          IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre valoarea spirituală a acestui mare eveniment, menţionând că este prima dată, după 160 de ani, când Sfântul Calinic se „întoarce acasă”, la Râmnic.
 
                                             Slujba Vecerniei cu şapte arhierei
      
       A urmat slujba Vecerniei cele Mari, săvârşită de un sobor format din şapte arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Părinte Irineu. Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei: IPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
 
                    „A bineplăcut lui Dumnezeu din viaţa pământească”
 
A doua zi, marţi, 1 mai, ceremonialul liturgic a continuat cu Acatistul Sfântului Calinic şi slujba Aghesmei mici.  A urmat Sfânta Liturghie, săvârşită pe esplanada din faţa Catedralei arhiepiscopale de un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioşilor despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântului Ierarh Calinic: „Nevoinţele Sfântului Ierarh Calinic au fost cu adevărat muceniceşti, trăindu-şi întreaga viaţă în post şi rugăciune. Dumnezeu i-a primit jertfa, aşezându-l în ceata sfinţilor Săi. Aici, la Râmnic a dovedit cu adevărat că este făcător de minuni. S-a rugat pentru fiul meşterului Costache, care era bolnav de epilepsie. Tot aici a vindecat o tânără care, încălcând legământul de la Mănăstirea Frăsinei, a ajuns să fie posedată de diavol. Toate aceste minuni ale sale l-au făcut bineplăcut lui Dumnezeu încă de pe pământ. Mănăstirile şi sfintele locaşuri ctitorite stau mărturie peste secole jertfei pe care a adus-o spre slava Bisericii lui Hristos. Rânduiala statornicită la Mănăstirea Frăsinei a rămas şi astăzi neschimbată. De aceea putem spune că prezenţa sfintelor sale moaşte în Mitropolia pe care a păstorit-o în urmă cu peste 16o de ani sunt o mare bucurie şi binecuvântare pentru noi toţi”.
La final, IPS Irineu i-a înmânat IPS Gherasim o icoană frumos zugrăvită cu chipurile Sfântului Calinic şi Sfântului Irodion de la Lainici, pentru a fi spre amintire momentului binecuvântat al sosirii Sfântului, din nou în mijlocul turmei sale. De asemenea, părintele arhimandrit Timotei Anastasoaie, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, i-a înmânat IPS Părinte Gherasim o icoană cu Sfântul Calinic, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În după amiaza aceleiaşi zile, credincioşii râmniceni au participat la Taina Sfântului Maslu. După Sfântul Maslu, ierarhii s-au deplasat în cartierul râmnicean Ostroveni unde a fost oficiată slujba de punere a pietrei de temelie pentru  Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. După acest eveniment, delegaţia a purtat racla cu Sfintele Moaşte spre Mănăstirea Frăsinei, ctitoria sfântului, unde au rămas până miercuri, 2 mai, după slujba Sfintei Liturghii.
 

Sursa: Editia de Oltenia a ziarului Lumina