04.05.2012 – Sărbătoarea Sfântului Calinic în Episcopia Severinului: „Sfântul Calinic a privit ca un înţelept lumea”

Relatari

 
Cea de – a şasea zi a pelerinajului cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic în Mitropolia Olteniei a fost dedicată Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Delegaţia condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu şi Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a poposit în cetatea Severinului în seara zilei de joi, 3 mai şi a rămas aici până vineri, 4 mai, după prânz.

 

Praznicul Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, sărbătorit joi, 3 mai, a însemnat cel de – al patrulea popas duhovnicesc al Sfântului Calinic de la Cernica în locurile păstoririi sale de altă dată şi totodată ultimul în Arhiepiscopia Craiovei. Ziua a început la Mănăstirea Lainici unde, câteva mii de credincioşi au venit pentru a cinsti laolaltă duhovnicul şi ucenicul. Ziua a fost încununată de Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită la straşina Bisericii celei noi, care şi-a serbat cu acest prilej şi ocrotitorul. După prânz, moaştele sfântului au fost purtate în procesiune în jurul celor două biserici din curtea mănăstirii. La plecare, au fost rostite ectenii pentru sănătatea şi mântuirea vieţuitorilor sfântului aşezământ şi pentru toţi dreptmăritorii creştini.
În drum spre Turnu Severin, delegaţia formată din IPS Părinte Irineu, PS Părinte Varsanufie şi PS Părinte Emilian Lovişteanul, a poposit la Mănăstirea Tismana. Aici, racla cu moaştele Sfântului Calinic a fost aşezată spre închinare lângă racla Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.

 

Primirea sfintelor moaşte în Episcopia Severinului

 

La Drobeta Turnu Severin, moaştele Sfântului Calinic au fost primite de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de clericii şi credincioşii mehedinţeni, fiind aşezate în faţa Catedralei episcopale „Sfântul Gheorghe”, într-un baldachin. După slujba de Te Deum, soborul părinţilor arhierei, condus de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a oficiat slujba Vecerniei celei Mari, unită cu Litia. La final, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a mulţumit celor prezenţi pentru participarea numeroasă la slujbă şi le-a vorbit despre legătura Sfântului Calinic cu pământul Episcopiei Râmnicului – Noului Severin, pe care a păstorit-o în urmă cu 162 de ani. „După mai bine de un secol şi jumătate de la întronizarea sa ca episcop al acestei eparhii, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este din nou în mijlocul turmei sale. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi prin strădania IPS Părinte Mitropolit Irineu avem astăzi bucuria de a-l cinsti şi de a-l ruga să ne fie ajutător în apăsările şi necazurile noastre. Cu toţii trăim acest moment de nespusă bucurie. Severinul şi întregul Mehedinţi au aparţinut Episcopiei de Râmnic, fiind oblăduite de sfântul care s-a îngrijit întotdeauna de bunăstarea Bisericii de aici. În reşedinţa episcopală de la Râmnic, fiecare zonă are un semn distinctiv, zugrăvit pe perete. Eparhia noastră este reprezentată de o albină, simbol al hărniciei celor ce îşi lucrează neîncetat mântuirea. Albina este şi simbolul pe care Sfântul Calinic îl purta inscripţionat pe toiagul său de păstorire. Tocmai pentru a marca acest lucru, IPS Părinte Irineu ne-a dăruit un frumos baston, ca amintire a nevoinţelor şi hărniciei sfântului, drept pentru care îi mulţumim”, a conchis PS Părinte.
Sfântul Calinic are mintea lui Hristos” 
În cea de a doua zi a prăznuirii, câteva mii de credincioşi au umplut parcul din faţa Catedralei episcopale pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Din soborul arhiereilor prezenţi au făcut parte: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei religioase, IPS Părinte Irineu a evidenţiat importanţa deosebită a prezenţei Sfântului Ierarh Calinic pe meleagurile păstorite odinioară, credincioşii din Episcopia Severinului fiind de asemenea în grija sa pastorală. „Sfântul Calinic se ridică deasupra lumii acesteia ca să-L vadă pe Părintele Ceresc şi să-L slujească ca un adevărat ucenic. Având smerenia Duhului Sfânt, el îşi aşează cugetul în adâncul neputinţelor noastre fireşti, ancorându-se real în viaţa aceasta. Deci Sfântul Calinic a privit ca un înţelept lumea în care trăia şi a considerat că nu este vrednică de a fi comparată cu Împărăţia lui Dumnezeu. De aceea le-a lăsat pe toate în urmă şi i-a urmat Mântuitorului Hristos în post, în priveghere, în slujirea de totdeauna. Pentru aceasta şi-a agonisit Împărăţia lui Dumnezeu, care este permanent înlăuntrul său. El a avut în minte cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice: nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte întru mine. Putem spune aşadar că Sfântul Ierarh Calinic, ale cărui moaşte se află spre cinstire înaintea noastră, are mintea lui Hristos, gândind şi trăind după poruncile lui Dumnezeu”, a concluzionat IPS Părinte Mitropolit.
La final, PS Părinte Nicodim le-a mulţumit arhiereilor pentru împreuna slujire şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi. 
Daruri pentru credincioşii mehedinţeni
În amintirea acestui mare eveniment, IPS Părinte Irineu a dăruit Episcopiei Severinului şi Strehaiei o icoană zugrăvită pe lemn cu chipurile Sfinţilor Calinic şi Irodion de la Lainici. De asemenea, PS Părinte Varsanufie Prahoveanul a înmânat darul PF Părinte Patriarh, o icoană-prăznicar cu reprezentarea Sfântului Calinic.
Pentru a veni în întâmpinarea clerului şi credincioşilor prezenţi la slujbă, Centrul Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a editat un CD audio cu „Viaţa Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica” şi a realizat mai multe iconiţe cu chipul sfântului, ce au putut fi achiziţionate, începând cu ziua de joi, 3 mai, de la pangarul Catedralei episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.