04.05.2012 – Sfântul Ierarh Calinic în mijlocul monahilor din Oltenia: Popas duhovnicesc la Frăsinei, Bistriţa şi Lainici

Relatari

 

Monahismul din Oltenia a îmbrăcat săptămâna aceasta haine de sărbătoare. Mii de credincioşi au venit la rugăciune în mănăstirile Frăsinei şi Lainici cu ocazia aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Zilele de marţi, miercuri şi joi au avut o rezonanţă cu totul aparte în viaţa monahismului din Oltenia. Pentru prima dată după 162 de ani, de la instalarea sa în scaunul de arhiereu al Episcopiei Râmnicului şi Noului Severin, Sfântul Calinic de la Cernica a vizitat mănăstirile Frăsinei, Bistriţa şi Lainici. De data aceasta, prezenţa sfinţitoare a marelui ierarh în mijlocul eparhiei sale se leagă de procesiunea organizată cu racla sfintelor sale moaşte, pe perioada 28 aprilie – 5 mai.

                   Sfântul Calinic, „darul cel mai de preţ” al Frăsineiului
       După pelerinajele de la Craiova (28-30 aprilie) şi Râmnicu Vâlcea (30 aprilie – 1 mai), delegaţia condusă de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a poposit la Mănăstirea Frăsinei, ctitoria sfântului ierarh. Racla cu sfintele moaşte a fost primită în mijlocul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de întreaga obşte a mănăstirii, marţi seara. După Polihroniu, IPS Irineu şi-a exprimat bucuria de a fi prezent, alături de racla moaştelor Sfântului Calinic, în mănăstirea sa de metanie. „Dacă ar fi să dăm o definiţie rugăciunii, cred că cea mai potrivită ar fi: „Bucurie, lacrimi de bucurie!”. Acestea sunt sentimentele pe care le trăiesc în momentul acesta ca vieţuitor al acestei mănăstiri, ca unul care a trăit alături de părinţi sub oblăduirea Sfântului Ierarh Calinic. Noi, aici, la Frăsinei, nu aveam alţi părinţi decât pe el şi nici duhovnici iscusiţi nu căutam pentru că rânduiala pe care ne-a lăsat-o sfântul ne era deopotrivă şi duhovnic, şi părinte, ne era călăuză în toate activităţile noastre. Dacă cineva ne-ar fi întrebat ce avem mai de preţ la Frăsinei, nu puteam spune decât că pe Sfântul Calinic. Aceasta este convingerea şi crezul pe care îl avem ca unii care am fost şi suntem marcaţi de prezenţa şi ocrotirea duhovnicească a Sfântului nostru Părinte. A trăi aici, în ctitoria Sfântului Calinic, este deopotrivă o mare bucurie duhovnicească, dar şi un angajament pe măsură, ce necesită devotament total rânduielilor călugăreşti şi nevoinţelor pe care el însuşi ni le-a lăsat ca moştenire nepreţuită peste veacuri”, a spus Mitropolitul Olteniei.
După rânduiala liturgică, statornicită de Sfântul Calinic în concordanţă cu tipiconul athonit, a fost oficiată mai întâi Vecernia Mică, urmată de slujba Provegherii (Vecernia Mare unită cu Litia, Utrenia şi Ceasurile). Pe durata acestei perioade, racla cu moaştele sfântului a rămas spre închinare în mijlocul sfântului lăcaş.

Sfântă Liturghie cu 12 arhierei
A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată în poieniţa din vecinătatea bisericii de către Mitropolitul Irineu, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Au participat: Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Părintele stareţ, arhimandritul Neonil, a ţinut să mulţumească în numele întregii obşti pentru bucuria duhovnicească a prezenţei moaştelor Sfântului Ierarh în Mănăstirea Frăsinei: „Astăzi trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit de acest mare dar ca Sfântul Calinic, ctitorul sfintei noastre mănăstiri, să ne viziteze după 150 de ani de la zidirea acestui sfânt aşezământ. Pentru noi este un moment de mişcare sufletească până la lacrimi. Întreaga noastră bucurie i-o datorăm Părintelui Ceresc pentru că numai El le rânduieşte pe toate”.
In amintirea acestei zile, IPS Irineu a înmânat mănăstirii o icoană pictată pe lemn cu chipul Sfântului Calinic şi al Sfântului Irodion de la Lainici. De asemenea, PS Varsanufie a oferit obştii o broderie şi o icoană a sfântului, ca dar din partea Preafericitului Patriarh Daniel. La plecare, racla cu sfintele moaşte a fost purtată în procesiune împrejurul bisericii. Pe drum spre Lainici, delegaţia s-a oprit pentru o jumătate de ceas la Mănăstirea vâlceană Bistriţa. Aici, sfintele moaşte au fost aşezate în biserică, alături de moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, pentru a fi cinstite de vieţuitoarele mănăstirii.

                      Comuniunea dintre ucenic şi duhovnic la Lainici
Spre seară, delegaţia a ajuns de la Frăsinei la Mănăstirea Lainici, luând parte la hramul Sfântului Cuvios Irodion, ucenicul şi duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic. După slujba de Te Deum, racla cu moaştele Sfântului Calinic a fost aşezată în faţa bisericii celei mari, într-un frumos baldachin, alături de moaştele Sfântului Irodion. S-a oficiat Vecernia Mare (la care au participat: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi PS Iustin Sigheteanul, Episcop-vicar al Maramureşului şi Sătmarului), urmată de slujba Privegherii. A doua zi, joi, 3 mai, la Sfânta Liturghie, soborul de arhierei a fost întregit de Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Câteva mii de credincioşi au venit să se închine cu acest prilej la moaştele celor doi sfinţi ocrotitori. Programul liturgic al zilei s-a finalizat prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, după care racla a fost purtată spre Turnu Severin, unde va rămâne până astăzi, după Sfânta Liturghie, ultimul popas duhovnicesc în Mitropolia Olteniei urmând a fi făcut la Mânăstirea Clocociov din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.